Дніпропетровське обласне об'єднання профспілок є однією з найчисельніших організацій в складі Федерації профспілок України, куди входить більше 4 млн. членів профспілок.

Історія нашої організації починається в 1906 році, коли було створено перше міжспілкове об'єднання в Катеринославській губернії. В 1948 році коли обласна рада профспілок отримала повноваження щодо організації міжгалузевих заходів, пов’язаних з післявоєнною відбудовою держави, координації діяльності галузевих профорганізацій  та ін.

На сучасному етапі основною метою діяльності обласного об’єднання профспілок є здійснення представництва і захисту трудових, соціально-економічних прав та інтересів членів профспілок на регіональному та загальнодержавному рівнях, координація та консолідація колективних дій членських організацій щодо захисту прав та інтересів членів профспілок в органах державної влади й місцевого самоврядування, у відносинах із роботодавцями, їх організаціями та об’єднаннями,  а також із іншими об’єднаннями громадян.

З цією метою облпрофоб’єднання:

-         координує спільні дії членських організацій щодо захисту трудових, соціально-економічних і духовних прав та інтересів членів профспілок;

-         веде соціальний діалог з органами виконавчої влади й місцевого самоврядування, роботодавцями, їх організаціями та об’єднаннями, укладає з ними територіальну угоду, здійснює контроль за її виконанням;

-         бере участь у формуванні профспілкової сторони у територіальних тристоронніх соціально-економічних радах, інших тристоронніх або двосторонніх органах соціального діалогу, у тристоронніх та двосторонніх консультаціях;

-         організовує і здійснює громадський контроль за дотриманням законодавства про працю, про охорону праці, за своєчасною виплатою заробітної плати та додержанням соціальних гарантій;

-         бере участь у розробці територіальної програми зайнятості, вносить пропозиції щодо соціального захисту вивільнюваних працівників, здійснює контроль за виконанням законодавства про зайнятість;

-         сприяє вдосконаленню практики укладання колективних договорів і угод як головного механізму регулювання соціально-трудових відносин найманих працівників з роботодавцями;

-         вносить пропозиції суб’єктам права законодавчої ініціативи                             і відповідним органам державної влади про прийняття або внесення змін до законів України та інших нормативно-правових актів, які стосуються трудових, соціально-економічних прав, інтересів громадян, повноважень профспілок;

-         надає безоплатну консультаційну, юридичну допомогу членським організаціям, членам профспілок з питань захисту їх трудових, соціально-економічних прав та інтересів, представляє їх  інтереси по захисту своїх прав  в судових і інших органах;

-         здійснює захист духовних потреб та інтересів членів профспілок і їхніх сімей, сприяє поліпшенню санаторно-курортного лікування, оздоровлення й відпочинку, розвитку туризму, змістовного дозвілля.

-         організує роботу членських організацій та надає допомогу в забезпеченні відпочинку дітей. Проводить заходи щодо вирішення важливих життєвих проблем ветеранів війни і праці.

-         здійснює координацію роботи членських організацій щодо реалізації Концепції молодіжної політики профспілок, в тому числі в рамках програми «Молодь підприємства»;

-         представляє інтереси найманих працівників підприємств, установ, організацій на яких діють первинні профспілкові організації що входять до облпрофоб’єднання чи його членських організацій в процесі розгляду та вирішення колективних трудових спорів (конфліктів);

-         здійснює представництво інтересів облпрофоб’єднання під час розгляду індивідуальних та колективних трудових спорів; проводить, за необхідності за рішенням Виборних органів облпрофоб’єднання, страйки, збори, ходу, мітинги, походи, демонстрації, тощо  в порядку, встановленому законодавством.

Станом на 01.01.2021 р. до складу Дніпропетровського обласного об'єднання профспілок входять 32 галузеві членські організації, які включають 46 міських, 103 районних, 3189 первинну, 1555 цехових організацій, 8530 профспілкових груп, загалом 381066 членів профспілок.

Найбільш масовими членськими організаціями облпрофоб’єднання є регіональні організації профспілок працівників вугільної, гірничо-металургійної промисловості, житлово-комунального господарства, машинобудування, освіти і науки, охорони здоров’я, культури та інші.

Основними документами, якими організація керується у своїй роботі є Конституція України, Закон України «Про професійні спілки, їх правах і гарантіях діяльності», Закон України «Про соціальний діалог», Статут Облпрофоб’єднання, «Програма дій Дніпропетровського обласного об’єднання профспілок на 2021-2025 роки», Територіальна угода та ін.

Облпрофоб’єднання є членом обласної тристоронньої соціально-економічної ради, стороною Територіальної угоди між облдержадміністрацією, обласною радою, Федерацією організацій роботодавців та спільним представницьким органом профспілок.

Укладено також угоди про співпрацю з обласним Центром зайнятості, Держінспекцією праці, НСПП, регіональним відділенням Асоціації ОТГ, Торгово-промисловою палатою.

Для взаємодії з органами місцевого самоврядування у найбільших містах області утворені координаційні ради голів профспілкових організацій.

Велика увага приділяється навчанню профактиву, зокрема, в сучасно обладнаному Навчальному центрі облпрофобꞌєднання.

Голова Дніпропетровського обласного об’єднання профспілок – Дубіль Віталій Петрович.

Адреса: 49000, м. Дніпро, проспект Дмитра Яворницького, 93

Контактні телефони: (056) 720 -77-45