30073589 1950785408326787 4865325668967072623 o

В Комітеті ВРУ з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення під головуванням Першого заступника голови Комітету Капліна С.М. відбулось установче засідання міжвідомчої робочої групи з метою з’ясування обставин конфлікту між трудовим колективом та адміністрацією ПАТ «АрселорМітал Кривий Ріг».

НСПП зареєстровано колективний трудовий спір між найманими працівниками та адміністрацією ПАТ «АрселорМітал Кривий Ріг» № 118-р від 06.04.2018

В засіданні взяли участь Маринюк Н.М. – голова профкому первинної організації ПМГУ ПАТ «АрселорМітал Кривий Ріг» та правовий інспектор праці ЦК ПМГУ Оверковський Б.М.

До складу міжвідомчої групи увійшли представники центральних органів виконавчої влади, мерії міста, правоохоронних органів, профспілок, організацій роботодавців. Керівником групи обрано народного депутата Капліна С.М., заступником Маринюк Н.М.

Представники адміністрації ПАТ «АрселорМітал Кривий Ріг» участь в засіданні не брали й кандидатури до складу міжвідомчої групи не вносили.

В ході засідання представниками профспілок було озвучено факти грубого порушення законодавства про працю, порушення прав профспілок, колективного договору, що й стало підставою для вступу в колективний трудовий спір.

За результатами засідання було прийнято рішення щодо направлення звернення до Кабінету Міністрів України з ініціативою провести комплексну перевірку дотримання трудового законодавства і охорони праці на «АМКР», залучити до розв’язання проблем депутатів від Кривого Рогу. Секретаріату Комітету ВРУ з питань соціальної політики доручено систематизувати та консолідувати інформацію щодо підприємства з метою підготовки доповіді Прем’єр-міністру України, Президенту України та власнику підприємства для прийняття відповідних рішень. Також в ході засідання було озвучено ініціативи щодо підготовки змін до законодавства про оплату праці, зокрема запровадження галузевих стандартів оплати праці та встановлення мінімальної частки витрат на оплату праці в собівартості продукції, скорочення та дерегуляції процедур колективних трудових спорів, посилення відповідальності роботодавця за ухилення від примирних процедур, обмеження поширення нетипових форм зайнятості («аутсорсингу», «аутстафінгу»).

Всі учасники групи закликали власника ПАТ «АрселорМітал Кривий Ріг» налагодити ефективний й конструктивний соціальний діалог на підприємстві, щоб не допустити подальше розгортання конфлікту та зупинки містоутворюючого підприємства.

30171709 1950782391660422 1217012527415621353 o

30167714 1950782048327123 1103603324869893787 o