opzz-1500x570-2

 

«Польща потребує вищих зарплат» - під таким гаслом 24-25 травня 2018 року у Варшаві проходить 9-й статутний конгрес Всепольського порозуміння профспілок (OPZZ).

 

Відкриваючи Конгрес, до делегатів та гостей з вітальними словами звернулися Голова OPZZ Ян Гуз, Генеральний секретар Європейської конфедерації профспілок Лука Вісентіні.

В перший день роботи Конгресу делегати заслухали звіт про діяльність організації у попередній період, затвердили програму діяльності на 2018-2022 роки. Яна Гуза було переобрано Головою OPZZ на новий термін.

«Наступне чотириріччя, ставить перед нами нові завдання. Суспільство прагне дружньої держави, яка не гнітить і не лякає громадян, у якій вони почуваються в безпеці. Ось чому ми повинні й надалі стояти на захисті трудових і соціальних прав, боротися за Польщу, в якій працівники добре заробляють, і після багаторічної праці отримують високу пенсію.

Дякую усім колегам за сміливу мудрість та розсудливість, що посилюють діяльність нашої профспілки протягом багатьох років і дають почуття безпеки. Завдяки вам Всепольське порозуміння профспілок зміцнюється та захищає інтереси працівників.

Нас очікує чотири роки напруженої роботи в світі, що швидко міняється, в якому все більше роль відіграє автоматизація, цифрові технології та роботизація. Я сподіваюся, що це також будуть роки розвитку нашої країни та покращення умов життя її громадян» - заявив Ян Гуз.

На другий день Конгресу відбудуться дебати з представниками політичних партій щодо соціально-економічного розвитку Польщі. У співпраці з польським представництвом Фонду ім.Фрідріха Еберта у рамках Конгресу OPZZ також пройде дискусійна панель «Майбутнє праці» за участю голови Групи робітників Європейського економічного та соціального комітету Габріели Бішофф, генерального директора ТОВ «Weegree» Гжегожа Куліша, керівника міжнародного департаменту OPZZ, член президії OPZZ Пьотра Островського та Юстини Покойської з Варшавського університету.

У Конгресі OPZZ бере участь заступник Голови ФПУ Володимир Саєнко. Він привітав Яна Гуза з переобранням, провів зустрічі та переговори щодо подальшої співпраці між ФПУ та OPZZ, зокрема реалізації спільних проектів транскордонного співробітництва та взаємодії з профспілкою українських працівників-мігрантів у Польщі, яка була створена у 2016 році з метою захисту працівників-мігрантів на ринку праці та їх соціальної адаптації. Було обговорено проект Меморандуму про співпрацю між ФПУ, OPZZ та профспілкою українських працівників-мігрантів.

 

Довідково:

Всепольське порозуміння профспілок (OPZZ) – це найбільше національне профоб’єднання Польщі, яке налічує близько 500 тисяч членів.

Усі 56 профспілок, які входять до складу OPZZ, об’єднані у 7 галузевих груп:

-        гірнича справа та енергетика;

-        промисловість;

-        освіта;

-        громадське обслуговування;

-        будівництво та деревообробка;

-        транспорт;

-        торгівля, послуги, культура та мистецтво.

OPZZ представлене на місцевому рівні у всіх 16 воєводствах Польщі.

OPZZ є членом Міжнародної конфедерації профспілок, Європейської конфедерації профспілок та Пан’європейської регіональної ради МКП, Мережі профспілок Балтійського моря та Вишеградської групи профспілок.

До участі у 9-му статутному конгресі OPZZ було обрано 252 делегати.

 

Департамент міжнародних зв’язків апарату ФПУ