А4

Новорічним «подарунком» для Закарпатської обласної ради профспілок стала чергова рейдерська атака на Будинок профспілок на площі Народній, 5 в місті Ужгороді. Як і попередні,  її здійснили працівники  Мукачівського відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції Закарпатської області, діючи в  інтересах Закарпатського окружного адміністративного суду. Прибули на площу і працівники суду на чолі  з керівником  апарату Олександром Скрипчуком.

«Кругову оборону» перед центральним входом до будівлі обласної ради профспілок, аби захистити її від рейдерства, зайняли працівники облпрофради, облорганізацій галузевих профспілок, підвідомчих організацій, профспілкові активісти різних галузей.

Голова Закарпатської облпрофради Володимир Фленько повідомив керівника Мукачівського відділу державної виконавчої служби Василя Медвідя про те,  що президія облпрофради 26 грудня 2018 року  прийняла рішення  не допускати працівників виконавчої служби у будівлю профспілок.

Безпосередньо на площі Народній відбулася гостра розмова представників двох сторін конфлікту -  Володимира  Фленька та Олександра  Скрипчука.  Профспілковий лідер області аргументовано, з використанням конкретних фактів обґрунтував судове свавілля щодо будівлі на площі Народній.

Йшлося, зокрема про те, що обласну раду профспілок було позбавлено права власності на свою будівлю, що 55 років знаходиться у її віданні і в якій облпрофрада та  галузеві профспілки  виконують функції щодо захисту прав працюючих згідно Закону України  «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності».  Про яке дотримання правосуддя може йти мова, коли численні  суди  повністю ігнорували позицію і доводи профспілок і приймали свої рішення на користь іншого суду? Дійшло до парадоксу: окремі  закарпатські судді, які раніше виносили свої  рішення на користь профспілок, потім приймали зовсім протилежні рішення.

Судовими  органами було свідомо приховано той факт, що Закарпатському окружному адміністративному суду згідно розпорядження Кабінету Міністрів України від 07.12.2011р № 1241-р  вже було передано в оперативне управління триповерхову будівлю в м. Ужгороді по вул. Другетів, 91 корисною площею понад 2  тисячі квадратних метрів.  До речі, заступником голови комісії з прийому – передачі цієї будівлі був нинішній голова Закарпатського окружного адміністративного суду Олексій Шешеня.

Усі ці факти викликали обурення міжнародних профспілкових організацій.

Але судове свавілля триває і надалі.  Закарпатський  окружний адміністративний   суд втягує облпрофраду в нові судові процеси. Зокрема, він вимагає відшкодування боргу від облпрофради нібито за вимушену оренду приміщень у сумі понад 700  тисяч гривень.

Якщо наступ на майнові права профспілок Закарпаття продовжуватимуться, вони змушені будуть вдатися до більш радикальних дій, - наголосив Володимир Фленько. З його ініціативи це питання було включено до  Вимог профспілок  під час Всеукраїнської акції протесту профспілок в м. Києві 17 жовтня 2018 року та обласної попереджувальної акції протесту в м. Ужгороді 9 жовтня 2018 року. Вимагаючи невідкладного вирішення цього майнового питання, він гостро ставив його у своїх виступах на профспілкових акціях протесту та під час зустрічей представників профспілок з керівниками Уряду.

На ці  звернення Прем’єр – Міністр України Володимир Гройсман тричі  давав доручення першому віце – прем’єр міністру України Степану Кубіву, відповідним службам Кабміну та Фонду державного майна України. Однак, виконання доручень Прем’єр – Міністра України невиправдано затягується, а ситуація довкола права власності на будівлю на пл. Народній, 5 в м. Ужгороді  продовжує залишатися вкрай напруженою.

Отже, профспілки Закарпаття відбили чергову спробу рейдерського захоплення будівлі профспілок. Вони  продовжують  боротьбу за свої майнові права і впевнені у  перемозі.

А5

А6

На фото:

- на захисті Будинку профспілок Закарпаття;

- гостра розмова голови Закарпатської облпрофради Володимира Фленька (другий праворуч) та керівника   апарату  Закарпатського окружного адміністративного суду Олександра Скрипчука (в центрі);

- телеінтерв’ю голови Закарпатської обласної профспілкової організації працівників культури Наталії Товтин.

Сергій Баранчиков,

завідувач відділу організаційно-