Копия DSC03063

 

Президія Федерації профспілок Кіровоградської області підбила підсумки Року первинної профспілкової організації. Він був насичений подіями і заходами. Стартував Рік засіданням за круглим столом голів профкомів на тему: «Шляхи  удосконалення роботи  первинної профспілкової організації: проблеми та досвід». Досвідом роботи поділились голови первинних профорганізацій ПАТ «Гідросила» С. Є. Олійник, Кропивницької  міської стоматполіклініки №1 С. О. Бернард,  Бобринецької  спеціалізованої  школи-інтернат I-II ступенів О. А Смутко,  ДП «Кіровоградстандартметрологія» Т. П. Солом’янчук. Було підготовлене Звернення до Верховної Ради України, народних депутатів з проханням підтримати  постатейні поправки  профспілок до проекту Трудового кодексу України під час голосування на пленарному засіданні  парламенту, до Кабміну України - про налагодження соціального діалогу, забезпечення виконання зобов’язань за Генеральною угодою щодо оплати праці.

Учасники круглого столу виробили також рекомендації виборним органам профспілок усіх рівнів¸ профорганізація. Наприклад, активніше протидіяти  обмеженню та звуженню  обсягу існуючих конституційних  прав працівників, протистояти втручанню органів влади  та роботодавців у внутрішню діяльність профспілок, посилити вимоги до соціальних партнерів стосовно прийняття і виконання зобов’язань за колдоговорами і угодами, забезпечувати дієвий громадський контроль за додержанням роботодавцями законодавства про працю та охорону праці.

З метою забезпечення належного захисту трудових прав та дотримання роботодавцями норм трудового законодавства торік було проведено спільне засідання Президії ФПО та колегії управління Держпраці в області. На засіданні заслухано  хід виконання Угоди про співпрацю між ФПО та управлінням, зокрема щодо здійснення  громадського контролю профспілок за виконанням роботодавцями законодавства про працю, взятих зобов’язань за колдоговорами. Кульмінаційним моментом колдоговірної роботи став огляд-конкурс  на кращий колективний договір, за результатами якого первинки-переможці нагороджені дипломами ФПО. Підготовлено методичні розробки щодо діяльності первинних профспілкових організацій.

Проведено ряд навчальних семінарів для керівників первинок, зокрема стосовно пенсійної реформи, призначення житлових субсидій, порядку вирішення колективних трудових спорів, організації оплати праці.

ФПО  активно включалися в роботу  по збереженню профспілкових організацій у процесі децентралізації влади та створення об’єднаних територіальних громад. Провели круглий стіл  на тему: «Роль та завдання профспілок у процесі децентралізації влади». У його роботі  взяли участь, крім профактиву, представники  Центру розвитку місцевого самоврядування. Учасники зібрання  обмінялись досвідом роботи, практикою вирішення проблемних питань, які виникають у процесі створення об’єднаних територіальних громад. Визнано формою співпраці  з ОТГ – укладання відповідних угод. ФПО розробила макет Угоди про співпрацю між ФПО та ОТГ, налагоджено співпрацю з Центром розвитку місцевого самоврядування та Офісом реформ області для врахування позиції профспілок із збереження соціальної складової, зокрема щодо захисту прав та інтересів спілчан при утворенні об’єднаних територіальних громад й проведенні галузевих реформ. Разом із членськими організаціями  надається практична допомога у збереженні й організації діяльності первинних організацій профспілок  на території новостворених громад.

У рамках Року первинки  ФПО організувала зустріч профактиву з народним депутатом України Сергієм Капліним, на якій голови первинних профорганізацій  порушили проблеми своїх трудових колективів.

Підбиваючи підсумки Року  первинки, Президія ФПО нагородила  Почесними грамотами ФПО з виділенням коштів на поліпшення статутної діяльності  7 профорганізацій, які обслуговуються безпосередньо ФПО.

Значну роботу  з активізації діяльності  первинок здійснила  обласна організація профспілки охорони здоров’я. Створено нову первинку. З метою посилення  авторитету первинок проводиться моніторинг і надається дієва допомога у вирішенні питання погашення боргів  із зарплати, навчання керівників первинок. Проведено конкурс на кращу профорганізацію.

Активно проведено Рік первинки освітянами області. Приділяючи особливу увагу ролі первинних профорганізацій у вирішенні завдань, які стоять в умовах фінансової та адміністративної децентралізації, обком профспілки активізував роботу щодо  навчання профактиву. Проведено круглий стіл на тему: «Шляхи  удосконалення роботи первинної профорганізації: проблеми та досвід». У рамках дансько-українського проекту  та Року первинки  проведено обласний семінар профспілкового активу на базі Світловодського районного та Світловодського міського комітетів профспілки на тему: «Роль та завдання профспілки в процесі децентралізації влади в Україні». В рамках Року первинки  проведено звітні вибори в профорганізаціях закладів освіти області,  обласний семінар  профактиву. Направлено звернення до місцевих органів влади  та Кабміну України, а також листи до голів сільських і місцевих рад ОТГ.

Пріоритетні напрямки роботи  в діяльності первинок були визначені  Президією обкому профспілки працівників держустанов. Головний із них – мотивація профспілкового членства, а саме розширення переліку пільг (мотиваційних): оздоровлення дорослих та дітей через відшкодування витрат дорослим до 2200 грн., дітям – до 1500 грн., широкого запровадження норми «Колдоговір – лише для членів профспілки», що вже діє в міській раді Кропивницького, Новомиргородській РДА, Олександрійській міській раді, активної участі виборних  органів, а саме первинок, у погашенні заборгованості зарплат та повноцінних виплат, узагальнення досвіду роботи первинки Олександрійського районного терцентру з обслуговування населення, який був переможцем в обласному конкурсі на «Кращий колективний договір».

Ініціативу щодо проведення Року первинки підтримала обласна організація профспілки працівників  і підприємців, торгівлі, громадського харчування  і послуг. Були проведені тематичні  збори первинок «Твоя профспілка –твоя підтримка і захист». Головна мета зборів – посилення мотивації профспілкового членства та інформування членів  профспілки про діяльність профспілок. Практикувалось проведення зустрічей у трудових колективах, надавалась конкретна правова допомога. Для надання реальної практичної  допомоги  забезпечена майже 100-відсоткова централізація банківського та фінансового обслуговування первинок.

Обласна організація профспілки  працівників автомобільного та сільськогосподарського машинобудування взяла участь у галузевому огляді - конкурсі первинних профорганізацій. Зважаючи на проблеми, які виникли  в процесі укладання  колдоговорів на 2017 рік, велика увага приділялась  колдоговірній роботі, особливо при формуванні розділів щодо оплати праці.

Активно відзначила Рік первинки обласна організація профспілки працівників будівництва і промбудматеріалів, започаткувавши   обласний огляд-конкурс на кращу первинку під гаслом «Активна первинка – сильна профспілка». Зважаючи на  масові порушення трудових прав працівників, особливо  в системі профтехосвіти, обласна організація  в числі  пріоритетів в роботі з первинками визначила надання практичної допомоги у відстоюванні прав  і гарантій членів профспілки. 

У рамках Року первинки, Президія обласної організації профспілки працівників культури  запровадила обласний конкурс на кращу первинну профспілкову організацію. Зважаючи на реформи, які реалізуються у сфері культури, обласна організація велику увагу приділяла наданню практичної допомоги первинкам у захисті прав і гарантій членів  профспілки.

 

 

О. Терлецька,

        заступник Голови Федерації профспілок Кіровоградської області