P1160780

 

У Закарпатській облпрофраді відбулася прес-конференція для журналістів національних та місцевих ЗМІ на тему: «16 травня – попереджувальна акція протесту профспілок Закарпаття в м. Ужгороді: захист соціально-економічних прав працюючих та своїх майнових прав щодо Будинку профспілок на пл. Народній, 5».

Виступаючи перед журналістами, голова Закарпатської облпрофради Володимир Фленько наголосив, що мета акції – захист соціально-економічних прав та інтересів працюючих та своїх майнових прав щодо Будинку профспілок на площі Народній, 5 в м. Ужгороді. Вона проходитиме у формі маніфестації, включаючи пікетування Закарпатського окружного адміністративного суду, та проведення мітингу біля будівлі обласної ради профспілок та облдержадміністрації.

Профспілковий лідер області ще раз підкреслив, що профспілкова акція проводиться з ініціативи членів профспілок нашого краю і висуває їх вимоги, оскільки на іншій прес-конференції голова Закарпатського окружного адміністративного суду Олексій Шешеня назвав цю акцію підбурюванням громадян до кровопролиття та ризикуванням їхніми життями.  

Профспілки Закарпаття активно протидіють порушенню конституційних прав простих людей на гідну працю і достойну її оплату, освіту, медичне обслуговування, пенсійне забезпечення, їх соціальних гарантій. Володимир Фленько окреслив основні вимоги учасників акції із соціально-економічних питань до Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України та роботодавців, визначені у Резолюції акції.

Інше питання, яке турбує спілчан, порушення їх майнових прав. Свідченням цього стало жорстке протистояння між облпрофрадою та Закарпатським окружним адміністративним судом щодо права власності на Будинок профспілок. Адже згідно судових рішень, прийнятих всупереч здоровому глузду, з грубими порушеннями норм міжнародного права, за повного ігнорування позиції і доводів профспілок згідно рішень судів, Закарпатську обласну раду профспілок було позбавлено права на свою будівлю на пл. Народній, 5 в м. Ужгороді, яка 55 років знаходиться у її віданні.

На підставі цих судових рішень було прийнято розпорядження Кабінету Міністрів України від 29.03.2017р. №221-р «Про передачу частини будівлі в м. Ужгороді до сфери управління Державної судової адміністрації».

На прес-конференції було ще раз наведено такий факт: Закарпатський окружний адміністративний суд, претендуючи на будівлю профспілок, навмисно замовчує і приховує той факт, що згідно розпорядження Кабінету Міністрів України від 07.12.2011р. №1241-р йому вже було передано в оперативне управління триповерхову будівлю по вул. Другетів, 91, корисною площею понад 2 тисячі квадратних метрів.

Дії облпрофради щодо захисту своїх майнових прав підтримує Закарпатська облдержадміністрація. Голова ОДА Геннадій Москаль разом з головою облпрофради Володимиром Фленьком двічі зверталися з листами до Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана з пропозицією скасувати розпорядження Кабміну від 29.03.2017р. №221-р. Однак реакція на ці звернення обмежувалася роздачею доручень Прем’єр-міністра.

Як зазначив Володимир Фленько у своєму останньому зверненні до Прем’єр-міністра, «у випадку затягування з вирішенням цього питання, що може бути розцінене як свідоме, та неприйняття конкретного рішення залишаємо за собою право ініціювати проведення профспілкових акцій в регіонах України за недовіру Уряду».

На неприпустимості порушень прав профспілок Закарпаття і прийнятті Кабміном термінових заходів з тим, «щоб Україна була країною, у якій відправляється правосуддя відповідно до Цілей сталого розвитку (незалежне державне управління та правосуддя), Угоди про асоціацію між Україною та ЄС та так званих ключових завдань Східного партнерства» наголосив 25 квітня у листі до Прем’єр-міністра України Генеральний секретар Європейської Федерації профспілок громадського обслуговування (ЄФПГО) Ян Віллем Гаудріаан.

На прес-конференції головний спеціаліст з правових питань Закарпатської облпрофради Василь Товтин аргументовано виклав позицію облпрофради щодо права власності на будівлю профспілок та обґрунтував незаконність судових рішень 2016-2018 років, що стосуються цих питань.

Було дано відповіді на численні запитання журналістів. Їх було ознайомлено з резолюцією акції протесту та матеріалами Федерації профспілок України на допомогу учасникам профспілкового зібрання у Закарпатті.

На фото:

- на прес-конференції: голова Закарпатської облпрофради Володимир Фленько (ліворуч) та головний спеціаліст з правових питань обласної ради профспілок Василь Товтин;

- у залі засідань – учасники прес-конференції.

 

Прес-служба

Закарпатської облпрофради

 

P1160779

Закарпатська облпрофрада