crop

 

В рамках реалізації вимоги профспілок № 5 «Невідкладно повернути борги по заробітній платі понад 100 тис. працівникам» СПО об’єднань профспілок опрацював розроблений Мінсоцполітики проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту прав працівників на своєчасну та в повному обсязі виплату заробітної плати у випадку неплатоспроможності роботодавця».

Законопроектом пропонується врегулювати проблеми щодо:

- підвищення економічного захисту працівника шляхом зобов’язання роботодавця сплатити працівнику пеню у розмірі облікової ставки Національного банку України за кожний день затримки та надання працівнику права на припинення виконання роботи;

- запровадження захисту працівника у випадку неплатоспроможності роботодавця шляхом виплати йому компенсації, як це передбачено частиною ІІІ Конвенції МОП № 173 про захист вимог працівників у випадку неплатоспроможності роботодавця.

Довідково: Найбільш незахищеними залишаються працівники збанкрутілих і ліквідованих підприємств. Ратифікувавши частину ІІ Конвенції МОП № 173 про захист вимог працівників у випадку неплатоспроможності роботодавця, держава гарантувала працівникам захист за допомогою привілею. Проте, практичний досвід засвідчує недосконалість цього механізму, оскільки погашення вимог забезпечених кредиторів за рахунок майна банкрута, що є предметом забезпечення, здійснюється в позачерговому порядку.

Таким чином у разі недостатності ліквідаційного майна, працівники не отримують заборговану заробітну плату. Шляхи врегулювання цієї проблеми визначені ст. 25 Європейської соціальної хартії (переглянутої) та частиною ІІІ Конвенції МОП № 173.

Сьогодні заборгованість з виплати заробітної плати на підприємствах-банкрутах складає майже 800 млн грн.

 

Враховуючи соціальну значущість законопроекту в умовах зростання заборгованості з виплати заробітної плати, було прийнято рішення про його погодження з наданням низки зауважень (копія листа додається).

 

Департамент з питань бюджету та оплати праці