БАКУ7

Актуальні питання розвитку профспілкового руху та ролі соціального діалогу у вирішенні проблем соціально-економічному захисту людини праці обговорили учасники виїзного засідання Виконкому Загальної конфедерації профспілок, яке відбулось в столиці Азербайджану Баку. Профспілки України на ньому представляв Голова ФПУ Григорій Осовий.

- Григорію Васильовичу, які саме питання були у порядку денному засідання ЗКП?

- З доповіддю «Про стан мотивації і перспективи розвитку профспілкового руху в Азербайджані» виступив Голова Конфедерації профспілок Азербайджану Саттар Сулиддин огли Мехбалієв. Доречи, дуже добре, що КПА постійно ставить питання про надбання кращих практик в сферах діяльності профспілок. Зокрема, хочу нагадати, що в 2011 році у Будинку профспілок у Києві теж відбулось виїзне засідання ЗКП, на якому вивчався досвід України щодо соціального діалогу.

БАКУ1

Традиційним вже став розгляд на щорічних засіданнях ЗКП питання «Про хід солідарної кампанії «Мінімальну заробітну плату – на рівень не нижчі прожиткового мінімуму». Взявши участь в обговоренні цього питання, я представив ситуацію по Україні. Було зазначено, що зараз буде вестись робота, пов’язана з підготовкою нових параметрів соціальної політики на 2015 рік, формуватися новий Держбюджет і профспілки поставили таку вимогу до Уряду: як мінімум, проіндексувати розмір мінімальної зарплати на величину інфляції. А середньострокова ціль – актуалізувати величину споживчого кошику. Наші розрахунки при цьому показують, що мінімальна зарплата має бути втричі вищі ніж зараз. Наше завдання – боротися за підвищення соціальних стандартів, за те щоб мінімальна зарплата була ні менші прожиткового мінімуму, а середня відповідала гідної праці.

БАКУ2

Під час засідання також було розглянуто питання про позицію профспілок щодо угод про вільну торгівлю послугами, про участь членських організацій ЗКП у проведенні «Всесвітнього дня дій за достойну працю», про досвід роботи членських організацій ЗКП з молоддю та інші.

Учасники засідання також отримали інформаційні матеріали стосовно нинішнього стану Будинку профспілок, відеоматеріали про перебіг подій на Майдані під час Революції гідності. Було також розповсюджено листівки щодо діяльності Благодійного фонду «Відродження Будинку профспілок». З боку колег – представників національних профспілкових об’єднань пролунали запевнення щодо фінансової підтримки відродження Будинку профспілок на Майдані Незалежності.

- А що Вас більш всього вразило під час перебування в Азербайджані?

- Учасники засідання Виконкому ЗКП не тільки обговорили актуальні питання, що турбують зараз профспілки, але й ознайомились з практичною діяльністю азербайджанських профспілок по вирішенню соціально-економічних проблем і з задоволенням відмічали той прогрес, який досягнутий за роки незалежності країни. Наприклад, ми відвідали Будинок відпочинку для вчителів на березі Каспійського моря. Тут за короткий термін було збудовано сучасний оздоровчий заклад на 250 місць, де оплата відпочинку вчителем буде лише 15% від вартості путівки. Більш того, вчитель має право приїхати сюди разом із сім’єю. Є тут спальний корпус і котеджі. Басейни відкритий і закритий. Тобто вся інфраструктура. І така робота ведеться також іншими профспілками. Головне завдання – відновити чи створити нову матеріальну базу для оздоровлення та відпочинку трудящих. В Азербайджані існує цільова програма, яку під патронатом Конфедерації профспілок здійснюють галузеві профспілки. Ми були вражені масштабністю та динамічністю цього проекту.

САН

У місті Габола нас ознайомили з діяльністю культурно-виховного центру імені Гейдара Алієва. Мета цих профспілкових центрів – відпочинок і виховання молоді. Там шикарна бібліотека, музей історії краю, місця для відпочинку молоді. Сама будівля – це справжній палац. І ця робота ведеться по всій країні. Ось до чого всі ми маємо прагнути. А у нас навіть те, що було, зруйновано та розграбовано. Вважаю, те, що ми побачили, не менш важливо того, що ми обговорювали під час засідання.

БАКУ8

Хочу підкреслити, що створення таких центрів притягнення людей, зокрема, молоді до культури та розвитку відбувається з ініціативи профспілок при активної та відчутної підтримкидержави. Взагалі, ми уявили, наскільки соціальний діалог між профспілками і владою в Азербайджані є позитивним прикладом. Доречи, про відношення влади до профспілок свідчить такій факт: керівництво ЗКП і Голову КПА прийняв президент Азербайджану Ильхам Алієв.

Співпраця профспілок та держави помітна і в такої сфері, як житлове будівництво, зокрема молодіжне та для біженців. Це можна пояснити стабільністю в країні і тим, що влада турбується про людей, про розвиток трудового потенціалу та створення матеріальної бази для відпочинку і оздоровлення людини праці.

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ