2

 

У Відні (Австрія) пройшов міжнародний форум "Україна завтра", організований Федерацією роботодавців України за участі профспілок, впливових бізнесменів і політиків з України, Австрії, Великої Британії, Німеччини, Польщі, Франції.

Мета форуму - налагодження діалогу з європейськими країнами для отримання підтримки в питаннях проведення реформ, відновлення економіки України і залучення необхідних для цього інвестиційних ресурсів.

У роботі форуму "Україна завтра" взяв участь та виступив Голова Профспілки авіабудівників України Ярема Жугаєвич.

 

 

Виступ Я.Жугаєвича на Міжнародному Форумі "Україна завтра", 3 березня 2015 року

 

1

 

Вельмишановний головуючий!

Шановна Президіє!

Шановні учасники Форуму!

Профспілки України, котрі уже є складовою частиною європейського профспілкового руху, дуже стурбовані тією економічною і соціальною ситуацією, котра склалася зараз в Україні. Напевно, це один з найскладніших періодів в історії незалежної України.

Під впливом внутрішніх і зовнішніх чинників відбувається катастрофічне падіння рівня життя, продовжують загострюватись кризові явища на ринку праці, спостерігається катастрофічне падіння зайнятості.

За офіційною статистикою нині економічно активне населення становить 18 мільйонів, однак тільки 8 мільйонів українців мають постійну роботу. Також потребує невідкладного вирішення також працевлаштування тимчасово переміщених осіб із зони військового конфлікту на Сході. Самостійно Україні без донорської допомоги з цією ситуацією важко справитися. Ми очікуємо від Євросоюзу, з ким Україна уклала Угоду про асоціацію, пришвидшення проведення донорської конференції.

Ще одна критична проблема на ринку праці - це поширення нелегальної зайнятості - без юридичного оформлення трудових відносин, тобто абсолютно безправні і без соціального захисту працюють 4,6 мільйона громадян. Детінізація цієї сфери праці, на чому рішуче наполягають профспілки, дозволила б не вдаватися до таких жорстких заходів бюджетної економії, як це зараз робить уряд, викликаючи суспільне невдоволення і протести.

Шановні учасники Форуму!

Ми чудово усвідомлюємо, що для стабілізації економічної ситуації окрім залучення зовнішніх інвестицій, потрібно значно підняти платоспроможність населення, щоб вироблені товари і послуги було кому споживати. Мені приємно чути у виступі Голови Федерації роботодавців України, що зарплата українців повинна бути гідною. Сьогодні в Україні сама низька середня зарплата в Європі – близько 100 євро в місяць (3470 грн.). Це неприпустимо для європейської країни, де зарплата – це важливий інвестиційний ресурс, який спрямовується на освіту, медицину, житлове будівництво, туризм, оздоровлення.

Надмірна девальвація національної валюти, падіння промислового виробництва, особливо на Донбасі – індустріальному центрі України викликає напругу в суспільстві і позначається на рівні життя людей.

Людям потрібна робота і стабільність. Людям не потрібна війна. Необхідно шукати мирне рішення подій на сході і почати реформи, на які давно очікує українське суспільство. Тим більше, що Україна так багата природними ресурсами і талановитими людьми.

Ми однозначно поділяємо стурбованість своїх соціальних партнерів – роботодавців в оцінці ситуації в Україні. І підтримуємо їх пропозиції по виправленню становища, по налагодженню конструктивного соціального діалогу з владою. У нас сьогодні одна задача – збереження підприємств і робочих місць. Ми вважаємо, що продуктивна зайнятість, створення добавленої вартості в Україні – це основа благополуччя наших співвітчизників і країни в цілому.

Ми і Федерація роботодавців України звертаємося до європейських країн за підтримкою. В першу чергу нам потрібні знання і досвід реформування країн Східної Європи. Реформи, проведені в Німецькій Демократичній Республіці, Польщі, продемонстрували, що реформи можливі. Головне – обєднати навколо цього суспільство.

Шановні учасники Форуму!

Я очолюю Профспілку авіабудівників України, котра обєднує біля 70 тисяч працюючих в високотехнологічній і "красивій" галузі. Незважаючи на непрості до цього часу умови господарювання в Україні, завдяки керівникам підприємств, тобто роботодавцям, і Профспілці галузі, вдалося зберегти авіабудування. Це сьогодні одна з найбільших машинобудівних галузей в країні. Україна входить в десятку світових авіакосмічних країн світу, котрі мають замкнутий цикл проектування і виробництва літальних апаратів різного призначення. В Україні впевнено працюють київське літакобудівне Державне підприємство "Антонов", запорізьке моторобудівне акціонерне товариство "Мотор Січ", харківська агрегатобудівна корпорація "ФЕД", десятки інших підприємств і конструкторських бюро, котрі створюють і виготовляють по кооперації необхідні авіаційні агрегати та обладнання. Галузь готова сьогодні до широкого співробітництва з авіаційними фірмами Європи. Ми розуміємо, що це принесе нашим робітникам і хорошу роботу, і гідну зарплату. Це також вигідно і Європі, тому що в наш вік великих швидкостей в обміні інформацією, необхідності частого і швидкого переміщення по континентах людей, різноманітної продукції альтернативи літакам немає. Літаків, потрібно все більше і самих різних. А тому залучення українських авіабудівників до солідарної участі у європейській кооперації по виробництву літаків прийде всім на користь.

Досягнення українських авіабудівників навіть в нинішніх реаліях України дозволяє мені впевнено заявляти в розмові з партнерами, що кожний, хто хоч що-небудь зробить для української авіапромисловості – приречений на успіх!

Я впевнений, що такий же колосальний потенціал для співробітництва з Європою є і в інших галузях економіки України!

За два дні нашого Форуму, буде обговорено між його учасниками багато різних інвестиційних пропозицій. У Федерації профспілок України, котру я також представляю, є теж багато пропозицій в сфері розвитку туризму і курортів. Сподіваюсь, вони теж найдуть своє позитивне вирішення в нашій подальшій співпраці на основі рішень нашого Форуму.

Користуючись моментом, вважаємо, що першим кроком на шляху відродження нашої держави має стати відновлення символу нової ери в історії України – Будинку профспілок на Майдані незалежності.

Профспілки готові надавати свою підтримку Агентству модернізації України. Ми також готові надавати всю інформацію про людський капітал, трудові ресурси, які є в Україні.

При налагодженні нашої роботи, я впевнений, наші масштабні спільні проекти дозволять нам принести мир на всьому Європейському континенті на довгі роки. При цьому люди будуть отримувати гідну зарплату - таку, яку вони по праву заслуговують.

Шановні учасники Форуму!

Користуючись нагодою поспілкуватися з елітою українських роботодавців, котрі тут присутні, хочу ще раз від себе, як представника профспілок сфери виробництва і послуг, засвідчити мою велику повагу до Вас, підтвердити своє бажання конструктивно співпрацювати. Оскільки я виходець з авіапромисловості, то використаю такий авіаційний європейський термін як пеленг. Роботодавці і профспілки зобов’язані справитись з нашими спільними задачами по реформуванню української економіки на краще. Разом. Ви, як ведучі, в переді, а ми, як відомі, за Вами в лівому чи правому пеленгу трохи позаду, підтримуючи і підстраховуючи Вас!

Хочу особливо подякувати нашим зарубіжним друзям, котрі відкликнулись в трудний для України час і простягнули руки для допомоги!

Успіхів всім нам!

Дякую за увагу!

 

3

 

Посилання на телесюжети з Інтерв’ю Я.Жугаевича телеканалам:

 http://podrobnosti.ua/2019378-vena-gotovitsja-k-forumu-o-medernizatsii-ukrainy.html

3.03.2015 Повна версія: https://www.youtube.com/watch?v=cscqQRhiAHM