DSC 4399

 

29 травня у Федерації профспілок Рівненщини відбулося масштабне навчання. Участь у ньому взяли понад 100 представників різних галузевих профорганізацій. Навчалися і голови первинок, і керівники районних та обласних профспілкових ланок.

 

Навчання відбувалося у формі семінарів, доповнених презентаціями та “мозкововим штурмом” до якого долучалися всі бажаючі.

У такому форматі протягом дня з профспілковими активістами працювали Юрій Буздуган, голова наглядової ради Інституту соціального партнерства, голова Комітету соцполітики і праці Верховної Ради другого скликання і доктор філософських наук Олена Скоморощенко, директор Інституту соціального партнерства.

До розгляду пропонувалися теми: трудівники та глобальні цілі України, геополітика, ідентичність українська та профспілкова, досвід світового профспілкового руху тощо.

Для початку лектори окреслили економічну ситуацію України. На їх думку, резерви для збільшення зарплат і пенсій в Україні є. Потрібно лише щоб був справедливий розподіл результатів праці на рівні європейському. Адже нині надприбутки отримують олігархи на недоплачених зарплатах і пенсіях», - розповідає Юрій Буздуган. І наводить такі приклади: «Недоплачені зарплати і пенсії в 2007 році становили 48 млрд. доларів. У 2013 році вони досягли 62 млрд. доларів.

«У ситуації, коли різко падає рівень життя, бажаючих захищати - багато, але насправді трудівників може захистити тільки профспілка, хоча поки не дуже добре. Ми в профспілках нарешті зрозуміли, що старі методи не працюють і проблеми не вирішуються на рівні окремого підприємства, - каже Юрій Буздуган. На його думку, профспілка потребує модернізації та оновлення, змін у підходах до вирішення нагальних питань. Адже у нас вже не доба капіталістів, у нас є менеджери, управлінці, які не є власниками, але які вміють вирішувати питання і заробляти гроші. Найгірше те, що вже з’явилися менеджери-маніпулятори, що маніпулюють свідомістю працівників, нав’язуючи їм непотрібні цінності. «Тому перед нами стоїть завдання згуртувати людей навколо профспілок: хочеш отримувати справедливу зарплату і пенсію, об'єднуйся навколо своєї профспілки», - наголошує Юрій Буздуган.

Розуміючи небезпечність дієвої профспілки менеджери-маніпулятори розгорнули проти профспілки інформаційну війну, яка спрямована на їх ізоляцію, створення розриву між членськими масами і профактивом. Нав’язуються думки, що профспілка нічим не допоможе, головне, які відносини у колективу з адміністрацією. В цих умовах постає нагальна потреба в людині-лідері: моральному, авторитетному, поміркованому, який би охоплював і вів роботу серед рядових членів і консолідував би їх довкола профспілки, як свого єдиного представника і захисника.

 

ІАЦ Федерації профспілок Рівненської області