АС 

 

Федерація профспілок України та Федерація профспілкових організацій Чернігівської області в черговий раз відстояли  свої права на використання Навчально-методичного центру профспілок в Чернігові. Це стало ясно після того, як 20 грудня на засіданні Урядового комітету з питань економічної, фінансової та правової політики, розвитку паливно-енергетичного комплексу, інфраструктури, оборонної та правоохоронної діяльності було знято з розгляду проект розпорядження КМУ «Про внесення будівлі до сфери управління Чернігівської обласної державної адміністрації».

«При аналізі цього проекту експертами Федерації профспілок України було  з’ясовано, що йдеться про будівлю навчально-методичного центру профспілок в Чернігові, - зазначив у коментарі прес-центру ФПУ Голова ФПУ Григорій Осовий, який разом з головою Федерації профспілкових організацій Чернігівської області Ігорем Москаленко взяв участь у засіданні Урядового комітету. – Цей центр є у розпорядженні  Федерації профспілкових організацій Чернігівської області, а по суті є регіональним навчальним центром для профспілкових кадрів і активу Північної та Центральної частин України. На його базі тільки за 2018 рік більш ніж 10 тисяч  працівників профспілкових органів, профспілкових активістів пройшли навчання, перепідготовку і таким чином, виконуючи свої функції по захисту трудових, економічних, соціальних прав та інтересів людей праці, з охорони праці, вони навчались ефективним інструментам відповідної правозахисної роботи. Вони фактично стоять на охороні прав людини. І держава має всіляко заохочувати, стимулювати профспілки, щоб така активна громадська діяльність у цієї сфері була корисною».

Але, на жаль, це вже не перша спроба відібрати у профспілок майно, яке їм належить на законних підставах, підкреслив Григорій Осовий. Цей наступ було організовано ще при попередньої владі. На жаль, профспілкам приходиться воювати в судах за свої права і зараз. Він навів приклади рішень судів конкретно по будівлі, у якої знаходиться профспілковий навчально- методичний центр. Справа в тому, що Вищий господарський суд України заборонив здійснювати будь-які дії щодо вилучення цього будинку у добросовісного користувача державного майна – Федерації профспілкових організацій Чернігівської області.

Таким чином, наголосив профспілковий лідер, подання проекту розпорядження КМУ, внесеного на підставі листа керівництва Чернігівської облдержадміністрації, яким передбачено віднести цю будівлю до сфери управління Чернігівської облдержадміністрації, є не правомочним, по суті межує зі службовим підлогом, ігнорує рішення судів. Тому що суд вже встановив того, хто має бути розпорядником цього майна, цього будинку, а саме Федерація профспілкових організацій Чернігівської області. Про це і заявили при розгляду цього питання Голова ФПУ Григорій Осовий і голова Федерації профспілкових організацій Чернігівської області Ігор Москаленко.

Комітет прислухався к аргументам профспілок. І проект було знято з розгляду.

«Таким чином Федерація профспілок України та Федерація профспілкових організацій Чернігівської області в черговий раз відстояли  свої права на використання Навчально-методичного центру профспілок в Чернігові, - сказав Голова ФПУ. – Але ганебним виглядає той факт, що деякі органи державної влади все ж намагаються поживитися на цьому поприщі. Навіть зухвало ігноруючи рішення судів. Але профспілки і надалі будуть боротися, будуть відстоювати свої законні права на своє майно».

 

Прес-центр ФПУ