P1150827

Нинішній рік оголошений Федерацією профспілок України Роком первинної профспілкової організації. Виходячи з цього, профспілки Закарпаття обрали свою стратегію дій, спрямовану на максимальне спілкування з профспілковим активом, рядовими спілчанами, вивчаючи їхні думки, надаючи допомогу у вирішенні людських проблем.

 

        З цією метою облпрофрадою за участі галузевих облорганізацій профспілок протягом лютого-квітня в усіх районах і містах області проведені наради-навчання голів первинних профспілкових організацій. В них взяли участь 1340 голів первинок різних галузей, що становить 63 відсотки їх загальної чисельності, а найбільше – в профорганізаціях освіти і науки, охорони здоров’я, культури, державних установ, ряду інших галузей. Наступним кроком у цій роботі стало проведення в облпрофраді засідання круглого столу «Активна первинка – сильна профспілка», вимоги учасників якого були надіслані Верховній Раді України, Кабінету Міністрів України та Президенту України.

Про сьогоднішні наміри і орієнтири діяльності профспілок йшлося на другому засіданні Закарпатської обласної ради профспілок, на якому розглядалося питання «Про Рік первинної профспілкової організації та завдання профспілкових організацій області щодо посилення соціально-економічного захисту прав та інтересів працюючих», яке проходило гостро і взаємозацікавлено, засвідчило рішучі наміри профспілок нашого краю у відстоюванні законних прав та інтересів людини праці.

Тон у цій конструктивній розмові задав голова Закарпатської облпрофради Володимир Фленько. Виступ профспілкового лідера нашого краю був емоційним, в ньому йшлося про соціальний діалог на всеукраїнському рівні, вирішення життєво важливих проблем, які хвилюють людей. Незважаючи на те, що частину вимог профспілок, й, зокрема, щодо підвищення мінімальної заробітної плати, недопущення зростання тарифів на послуги транспортування та розподілу природного газу, актуалізації списків №1 і №2, що дає право на пенсію на пільгових умовах, необкладання податком пенсій працюючих пенсіонерів та ряд інших, які вдалося вирішити, десятки відповідей на вимоги профспілок Закарпаття від національних владних структур були формальними відписками.

Прикладом чиновницької байдужості стало зволікання з вирішенням на державному рівні питання про виплату доплат і надбавок громадянам, що проживають у гірській місцевості у зв’язку із запровадженням мінімальної заробітної плати у розмірі 3200 грн., яке порушувалося під час зустрічей із профактивом в Іршавському, Рахівському, Тячівському, ряді інших районів. Не передбачені ці гарантовані державою виплати і доплати і в Державному бюджеті на 2018 рік.

Нерозуміння владою на найвищому рівні людських проблем, чиновницька стіна несприйняття багатьох пропозицій і вимог профспілок, нове очікуване зростання цін і тарифів, падіння життєвого рівня населення викликають обурення рядових спілчан, простих людей.

Але людський терпець – не безмежний. Нещодавно на профспілкову акцію протесту в місті Києві вийшли медики усієї країни, серед яких були і представники нашого краю. На 14 листопада запланована загальноукраїнська осіння акція протесту профспілок, оскільки минулорічна акція за участю 50 тисяч представників різних галузей, пікетування ними Верховної Ради України змусила рахуватися з позицією представників трудового народу.

Гострими і конкретними були виступи на засіданні обласної ради профспілок голови Ужгородської міської організації профспілки  працівників освіти Михайла Мегеша, голови Хустської районної організації профспілки працівників охорони здоров’я Богдана Лужецького, заступника директора Департаменту фінансів облдержадміністрації, голови первинної профорганізації Михайла Петрішки, голів обласних організацій профспілок: працівників культури – Наталії Товтин, автотранспорту та шляхового господарства – Олександра Вороніна, торгівлі, громадського харчування та послуг – Галини Сваричевської. На важливості і актуальності питань в інтересах області, які вирішуються за участю профспілок наголошували у своїх виступах члени облпрофради – заступник директора Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Віктор Мацола та заступник начальника управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування в Закарпатській області Ігор Сегляник.

На жаль, не припиняються зазіхання судових структур на будову Будинку профспілок на площі Народній в місті Ужгороді, прийняті судові рішення щодо якої, всупереч здоровому глузду, були на користь Фонду Державного майна України, а відтак – в інтересах судових органів. Навіть не було взято до уваги і розпорядження голови Закарпатської ОДА Геннадія Москаля з цього питання. Протестну акцію профспілок Закарпаття проти судового свавілля, яку було заплановано на початок липня, було відтерміновано після перемовин з першим Віце-прем’єр-міністром України Степаном Кубівим на його прохання.  

Налаштованість профспілок Закарпаття на рішучі дії підтримали у своїх виступах заступник голови облдержадміністрації Віктор Микулін та заступник голови обласної ради Петро Грицик. Вирішувати проблеми нашого краю, окремих галузей з урахуванням позиції профспілок – такий підхід обласної влади до розв’язання проблем нашої області, безумовно, заслуговує на увагу. Передумови для ефективного соціального партнерства у нас є.

На фото:

- виступає голова Закарпатської облпрофради Володимир Фленько;

- у президії зібрання;

- у конференц-залі облпрофради;

- питання соціального діалогу обговорюють (зліва направо) – заступник голови Закарпатської облдержадміністрації Віктор Микулін, голова облпрофради Володимир Фленько, заступник голови обласної ради Петро Грицик.

 

Фото автора,

Сергій Баранчиков,

завідувач відділу організаційно-

гуманітарної роботи

Закарпатської облпрофради 

 

P1150830

 

P1150837

 

 

 

P1150862