ITUC570

 

У вівторок, 15 жовтня 2019 року, у Міжнародному будинку профспілок у Брюсселі відкрилося 21-ше засідання Генеральної ради Міжнародної конфедерації профспілок, яке триватиме до 17 жовтня.

 

У його роботі бере участь титулярний член Генеральної ради МКП, Віце-президент МКП, Голова ФПУ Григорій Осовий.

До порядку денного засідання внесено низку актуальних питань для членів профспілок усього світу.

Минулорічний конгрес МКП у Копенгагені визначив стратегічні завдання на період до наступного Конгресу. Члени Генеральної ради обговорять та схвалять напрацьований Секретаріатом МКП проект робочого плану з реалізації рішень Конгресу в рамках трьох передових кампаній та чотирьох сфер дій:

• Мир, демократія та права

• Регулювання економічної влади

• Глобальні зміни – справедливий перехід

• Рівність

Передові кампанії МКП - це публічні кампанії, що проводяться з активним залученням глобальних, регіональних та національних структур МКП, спрямовані на досягнення результатів у ключових напрямах діяльності, визначених Конгресом та базуючись на пріоритетних сферах дій. Три передові кампанії передбачають глобальну аргументацію та єдині вимоги на глобальному рівні та дозволяють включати регіональні та національні пріоритети:

1. Демократія для людей

2. Новий соціальний договір

3. Справедливий перехід: кліматичні амбіції

Генеральна рада розгляне економічні питання: сповільнення зростання в багатьох країнах, різнопланові кризи, з якими зіштовхується світ. До уваги членів Генради будуть представлені принципи нового флагманського звіту МКП «За межами ВВП», який стане частиною кампанії «Демократія для людей».

У рамках засідання Генеральної ради буде презентовано звіт, підготовлений Європейською конфедерацією профспілок та Американською федерацією праці – Конгресом виробничих профспілок «Подвійні стандарти праці: європейські корпоративні інвестиції та права працівників на американському півдні». У ньому окреслено проблеми, з якими стикаються працівники та їхні профспілки на півдні США та пропонуються стратегії для забезпечення того, щоб транснаціональні корпорації у своїй діяльності не перешкоджали становленню сильних та ефективних профспілок по обидва боки Атлантики.

Члени Генеральної ради обговорять «Звіт про свободу», в якому йдеться про ситуацію в світі з точки зору Глобального індексу прав МКП, поширення конфліктів та зростання витрат на озброєння, зростання кількості біженців.

Голова ФПУ Григорій Осовий під час роботи Генеральної ради МКП ознайомить її членів із соціально-економічною ситуацією в країні після кардинального оновлення влади, станом соціального діалогу, останніми подіями навколо внесення змін до трудового законодавства та формування соціальної політики в Україні.

 

Департамент міжнародних зв’язків ФПУ