МВФ

 

Актуальні питання соціально-економічного захисту працівників в умовах кризи та підвищення тарифів і цін обговорили 1 липня під час робочої зустрічі Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий і заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк з керівником Місії Міжнародного валютного фонду Ніколаєм Георгієвим.

«Зараз більшість українців турбують такі запитання: чому швидко зростають ціни, чому «заморожені» зарплати, як вижити у сучасних складних соціально-економічних умовах? – зазначив Голова ФПУ Григорій Осовий. - Ми вже проходили подібний етап у 2009 році. Але цей рік набагато складніший. Тоді була світова фінансово-економічна криза. Але, маючи досить хороший запас міцності, тоді суспільство пережило кризу не так драматично, як зараз. Справа у тому, що у 2010-2012 роках не було такого високого підвищення цін і тарифів. Сьогодні ми маємо найнижчий рівень зарплати в Європі. Нас вже обігнали країни СНД. За останні сім років ми у цьому питанні так і не просунулись. Ці питання турбують Федерацію профспілок України».

Профспілковий лідер підкреслив, що ФПУ підтримує євроінтеграцію. України, проведення реформ в економічної і соціальної сферах з тим, щоб напрацювати систему соціальних гарантій, які є в Європі і досягти соціально справедливого розподілу результатів труда у суспільстві. «Без досягнення прозорості в стосунках між державою і бізнесом завжди буде напруга, - сказав Голова ФПУ. – На питання «Чи потрібні реформи?» ми кажемо «Так». Але, на жаль, за 23 роки ми в цьому не просунулись уперед. Вважаємо, що для МВФ теж важливо, чи зможуть 10 млн. працюючих українців прокормоти 35 мільйонів не працюючих та ще й забезпечити повернення кредитних коштів. А для цього потрібна потужна економіка і підвищення рівня зайнятості, зокрема серед молоді».

Заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк зазначив, що в українському суспільстві дуже тяжко, але з розумінням віднеслись до зниження споживчої спроможності працівників в умовах зовнішньої і внутрішньої агресії. Водночас з великим обуренням сприйнято наміри продовження такої політики у 2015 році. Зокрема, замороження зарплат, підвищення цін і тарифів на комунальні послуги, скорочення працівників бюджетних установ спонукало членів Ради ФПУ поставити питання про проведення масових протестів біля Місії МВФ, вступити до колективного трудового спору з Урядом та інші. Якщо політика на 2015 рік залишиться такою ж щодо мінімізації доходів трудящих при збільшенні податкового тиску, подальшого підвищення цін і тарифів на ЖКГ то таким днем «Ч» буде момент подачі Урядом проекту Держбюджету на наступний рік.

«Якщо така політика залишиться, то соціальний Майдан буде невідворотним, - підкреслив Сергій Кондрюк. – Але ми сподіваємось, що у МВФ з розумінням поставляться до внутрішніх і зовнішніх чинників, які

тиснуть на економіку країни, і не будуть застосовувати жорсткі методи економії».

Як сказав Ніколай Георгієв, незважаючи на складний економічний стан в Україні, потрібно закладати підвалини для швидкого економічного зростання. На базі динамічного розвитку внутрішнього ринку, боротьби з корупцією, високого рівня соціальної енергії, яка б спрямовувалась не на протести, а на активну діяльність для розбудови української держави. На думку Ніколая Георгієва, Уряд України протягом 4-5 років має здійснити макроекономічне корегування (валютного курсу, знизити дефіцит бюджету, підвищити ціни і тарифи ЖКГ до економічно обґрунтованого рівня). І водночас необхідне вжити заходів соціального захисту щодо малозабезпечених верств населення. «Успіх реформ залежить від наявності плану по виходу країни із кризи. Значна роль в його реалізації – у профспілок», - наголосив голова Місії.

Зі свого боку Григорій Осовий зазначив, що, безперечно, фінансові інститути цілком законно можуть ставити умови щодо повернення наданих кредитів, але є певні вимоги до кредитної позички, які не відповідають українським реаліям. «Це фактично диктат четвертої сторони трьом іншим – Уряду, роботодавцям і профспілкам. Для всебічної і об’єктивної оцінки було б не погано врахувати думку МОТ – організації, яка є гарантом соціальної стабільності у світі», - вніс пропозицію профспілковий лідер.

Сторони прийняли рішення для обміну інформацією проводити регулярні зустрічі один раз на квартал.

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ

 

МВФ1

 

МВФ2