1

 

7 липня відбулась консультативна зустріч представників профспілок і Місії Верховного комісара ООН з прав людини в Україні на чолі з головою Місії Арменом Арутюняном. У зустрічі взяли участь його заступники Марк Боянич і Фіона Фрейзер, Національний координатор МОТ в Україні Сергій Савчук. Федерацію профспілок України представляли заступники Голови ФПУ Сергій Українець, Сергій Кондрюк, голова Правової комісії Ради ФПУ, голова Профспілки працівників держустанов Тетяна Нікітіна.

Під час зустрічі представниками профспілок перед офісом Верховного комісара було порушено низку питань, зокрема, про масштаби порушень трудових і соціально-економічних прав в Україні.

- Мається на увазі, що в нашій країні нелегально (без офіційного оформлення трудових відносин) працює кожний третій працівник, - зазначив заступник Голови ФПУ Сергій Українець. - 200 млрд. заробітній плати, а це майже 40% від офіційного фонду зарплати, виплачується у «тіні», в обхід встановленого порядку, без сплати податків та єдиного соціального внеску, - сказав він, - і при всьому цьому значно послаблені можливості державних інспекцій, які мають наглядати за дотриманням трудового законодавства і законодавства про охорону праці.

Увагу представників Місії було привернуто до фактів порушення порядку інспектування дотримання трудових і соціально-економічних прав, які останніми роками мають місце. З цього приводу було передано висновки Комітету експертів щодо необхідності приведення законодавства України до відповідних Конвенцій МОТ. «Ми сказали дві речі, - підкреслив Сергій Українець. – Фактичне ослаблення державних інспекцій полягає у тому, що з нашого законодавства було вилучено два базових положення: про право на здійснення раптової перевірки та принцип самостійності державного інспектора у прийнятті рішень. За нашими оцінками, саме це й є причиною збільшення кількості порушень.

Представник місії пообіцяли, що ці факти знайдуть своє відображення у звіті, який буде готуватися за результатами роботи Моніторингової групи в Україні.

Під час зустрічі також було порушено питання щодо закритості конституційного процесу в Україні.

- Справа у тому, що раніше профспілки були представлені в Конституційної Асамблеї і за час її роботи нами було внесено близько півтора десятка пропозицій, які згодом були включені до концепції нової редакції Конституції України, - поінформував С.Українець, - наші пропозиції стосувались посилення відповідальності посадових осіб і державних органів за забезпечення прав і свобод людини, конкретизації трудових і соціально-економічних прав в законах і гарантованості забезпечення їх дотримання, а також щодо порядку застосування в Україні норм конвенцій МОТ.

 

3

 

Профспілки також ініціювали запровадження «народної законодавчої ініціативи», суть цієї пропозиції полягає у тому, що якщо будь-якій громадській організації, у тому числі і профспілкам, вдалося зібрати 100 тисяч підписів виборців за певний законопроект, то він повинен вважаться першочерговим для розгляду у Верховній Раді, – поінформував заступник Голови ФПУ. - Але Конституційна комісія, яка зараз працює над проектом нового основного закону, фактично відсторонилась і від громадянського суспільства, і від науково-експертного середовища, а таким чином працювати неможна. Ми вважаємо, що потрібно створити таку комісію, яка би спільно з громадянським суспільством підготувала проект нової Конституції.

Говорячи про позитиви і ризики підписання угоди про асоціацію з ЄС, представники профспілок звернулись до представників Місії з проханням надати необхідну допомогу в плані адаптації українського законодавства до міжнародних, і перш за все, європейських стандартів.

Представниками профспілок було висловлено занепокоєння, і Місія взяла це до відома, що до сьогодні не завершено розслідування обставин пожеж, які виникли під час буремних подій на майдані Незалежності в Києві та в Одесі, внаслідок чого згоріли три профспілкові будівлі: Будинок ФПУ, Київської міської ради профспілок та Федерації профспілок Одеської області. Профспілкова сторона по цих справах досі не визнана постраждалою стороною. - відповідно немає можливості розпочати відновлення зазначених будинків. тому профспілки очікують підтримки з цього питання від своїх партнерів.

Представників Місії проінформували про обставини інциденту, який стався під час проведення засідання Ради ФПУ 26 червня ц.р., коли невідомі в масках здійснили спробу зірвати роботу Ради та вибори Голови ФПУ. Профспілками цей випадок був розцінений як спроба насильницького втручання у діяльність автономної, незалежної, наймасовішої громадської організації, якою є Федерація профспілок України.

Учасники зустрічі торкнулись ще одного гострого питання - щодо діяльності профспілок в умовах, які зараз склалися на Сході України. Йшлося про спроби утворення сепаратистами в підконтрольних ним регіонах так званих паралельних профспілкових організацій, але організації, що входять до складу ФПУ продовжують працювати у штатному режимі і виконувати свої основні функції із захисту соціально-економічних прав та інтересів людини праці.

Представники Місії у свою чергу зазначили, що інформацію, яку вони отримали від профспілок, буде включено до Звіту для Верховного комісара ООН з прав людини.

У консультаціях взяли участь представники КВПУ.

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ     

 

2