9E18AFD7-A300-45BB-90D4-5A95EED16167 w268 r1

 

З 12 травня в Києві працює Місія Міжнародного валютного фонду. Місія, як повідомлялося, прибула для першого перегляду нової чотирирічної програми розширеного фінансування. Перший транш у рамках нової програми в 5 млрд доларів США було отримано 13 березня. Другий і всі наступні транші МВФ можуть бути отримані за підсумками щоквартальних оціночних місій Фонду.

 

Незважаючи на попередні зустрічі з членами місій МВФ, під час яких були висловленні обґрунтовані застереження профспілок щодо необхідності пом’якшення умов, за яких мають надаватися кредити МВФ Україні, вони не були взяті до уваги. Власне, знаючи про намагання МВФ демонтувати системи захисту на робочих місцях у Європі, щоб знизити витрати на оплату праці, зокрема в Португалії та Румунії, українські профспілки й не розраховували, що в Україні МВФ буде діяти по іншому.

Однак, враховуючи катастрофічне зростання інфляції, падіння лише в минулому році більше ніж на чверть реальних доходів громадян, замороження основних державних соціальних стандартів та гарантій, масову заборгованість з виплати заробітної плати, стрімке підвищення з 1 квітня цього року тарифів на електроенергію, природний газ, теплову енергію, представники Федерації профспілок України змушені випробувати усі можливості, щоб зупинити падіння рівня життя працівників.

Вони ще раз звернулися до Місії з проханням вжити заходів, щоб програма кредитування не сприяла зростаючій нерівності в Україні.  

Голова ФПУ Григорій Осовий у своєму виступі наголосив, що драматизм ситуації полягає ще й в тому, що стрімке підвищення цін і тарифів відбувається одночасно із з зупиненням роботи десятків підприємств в Україні та зростанням масового безробіття.

За даними Державної служби статистики України, рівень економічної активності населення за минулий рік знизився з 65,2% до 62,4%. Чисельність зайнятого населення також зменшилася на 2,3 млн. осіб до 18,07 млн. осіб. Скоротилася середньооблікова кількість штатних працівників на 1,2 млн. до 8 млн. 959 тисяч.

Рівень безробіття населення, визначений за методологією Міжнародної організації праці (МОП), зріс з 7,2% до 9,3% економічно активного населення Кількість працюючих неповний робочий день (тиждень) протягом 2014 року зросла на 89,2 тисяч до 888,1 тисячі осіб, або 9,9% працівників.

Збільшилася, за даними Держстату України на 1 березня 2015 року, сума заборгованості з виплати заробітної плати до 1574,9 млн. грн. (без врахування тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим, м. Севастополя, Донецької та Луганської областей). Із них 1102,2 млн. грн. або 70% зарплатних боргів припадає на економічно активні підприємства. Кількість працюючих на цих підприємствах, право яких на своєчасне одержання заробітної плати виявилося порушеним, перевищило 201 тисячу.

Голова ФПУ особливо наголосив, що змінити ситуацію може лише забезпечення умов для поширення гідної праці в Україні. Григорій Осовий також підняв низку питань щодо зриву в цьому році літнього дитячого відпочинку, санаторно-курортного лікування в першу чергу працюючих у шкідливих умовах, пенсійної реформи та повідомив про причину вступу профспілкових об’єднань України в колективний трудовий спір з Кабінетом Міністром України та роботодавцями. Разом з тим Голова ФПУ зауважив, що ситуація у будь-який момент може вийти з під контролю, люди знову можуть вийти на вулицю. І чим це закінчиться ніхто не може передбачити.

Керівник Місії МВФ Ніколай Георгієв дав оцінку соціально-економічної ситуації в Україні з точки зору членів місії. Він зауважив, що без покращення ситуації в економіці покращення в соціальній сфері неможливе.   На його думку, з початку березня з’явилися перші ознаки макроекономічної стабілізації. Добре наповнюється держбюджет. Але покращення починається з дуже низької відмітки. Зниження рівня заробітної плати пов’язане з падінням ВВП та валютного курсу. Підвищення зарплати за цих умов можливе лише через скорочення кількості працюючих Однак заборгованості з виплати заробітної плати не повинно бути. Очільник МВФ погодився, що в такій складній соціально-економічній ситуації без дієвого соціального діалогу уряду з профспілками та роботодавцями проведення реформ не можливе. Підтвердив він також і те, що потрібно вирішувати проблему зростаючої різниці у прибутках між багатими та бідними в Україні. Сторони домовилися продовжувати консультації.

Участь у обговоренні також узяли заступник Голови ФПУ Сергій Украінець, Голова Профспілки працівників охорони здоров’я України Вікторія Коваль, керівник департаменту міжнародної роботи апарату ФПУ Василь Шилов, керівник департаменту бюджетної політики та соціального захисту апарату ФПУ Людмила Остапенко, представники Конфедерації вільних профспілок.

Департамент міжнародної роботи апарату ФПУ