pptptppp 123

Всеукраїнське об'єднання солідарності трудівників «ВОЛЯ» (ВОСТ «ВОЛЯ») поширила Заяву щодо безпрецедентного наступу нової влади на права працівників і профспілок.

У тексті йдеться про те, що перед минулорічними президентськими виборами у оприлюдненому Зверненні 10-го позачергового Конгресу ВОСТ «ВОЛЯ» наголошувалося на тому, що цивілізаційний європейський та євроатлантичний вибір українських трудівників, який забезпечить гідну працю на основі високих світових стандартів, опинився під загрозою.

ВОСТ «ВОЛЯ» підтримує Звернення СПО об’єднань профспілок до людей праці та членів профспілок, поширене 3 січня п.р., та погоджується з профспілковим аналізом проекту закону «Про працю» та інших законопроектів.

За висновками членів ВОСТ «ВОЛЯ», у проект закону «Про працю» обмежує права працівників і профспілок, ним передбачається:

- звільнення працівників без будь-яких підстав за бажанням роботодавця і без вихідної допомоги;

- наділення роботодавця необмеженими правами на звільнення працівника у зв'язку з порушенням ним трудового договору;

- скасування державної гарантії мінімальної зарплати на рівні не нижче прожиткового мінімуму та ін.

У документі немає жодної згадки про те, що профспілки є представниками працівників, натомість, саме профспілки створюються з метою здійснення представництва та захисту трудових, соціально - економічних прав та інтересів працівників.

 Враховуючи викладене, ВОСТ «ВОЛЯ» заявляє про необхідність:

- відкликати проекти законів «Про працю» (реєстр. № 2708), «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо окремих питань діяльності професійних спілок)» (реєстр. № 2681), «Про внесення змін до Кодексу Законів про працю України щодо додаткових підстав для звільнення» (реєстр. № 2584);

- вдосконалювати чинний Кодекс Законів про працю України шляхом внесення необхідних змін, які не порушують (не обмежують) прав працівників і профспілок.

Довідково:

ВОСТ "ВОЛЯ" — незалежне демократичне профспілкове об'єднання, є членською організацією Міжнародної конфедерації профспілок (МКП -ITUC) та Всесвітньої організації працівників (ВОП - WOW).

Прес-центр ФПУ