thumb 421937 news m

Голова ФПУ Григорій Осовий під час засідання Міжвідомчої робочої групи із забезпечення реалізації рішень, спрямованих на підвищення рівня оплати праці та дотримання норм законодавства в частині мінімальної заробітної плати заявив про необхідність контролю за виконанням зазначених рішень як на державних підприємствах, так і у приватному секторі економіки.

- Саме у виробничому секторі, де питання оплати праці регулюються умовами колективних договорів і угод, роль профспілок значно зростає, - зазначив Г.Осовий. – Необхідно посилити громадський контроль за виконанням законодавства про підвищення соціальних стандартів, щоб не допустити можливого урізання фондів оплати праці, скорочень персоналу, переведення працівників на зменшений режим праці та ін.

Роль профспілок і роботодавців щодо контролю ситуації у недержавному секторі підкреслив віце-прем’єр-міністр України, голова Міжвідомчої робочої групи Павло Розенко. «По кожному підприємству мінімальна заробітна плата працівника не може бути нижчою за 3200 грн», - наголосив він.

У зв’язку із цим Григорій Осовий запропонував, щоб на наступному засіданні міжвідомча робоча група розглянула питання секторально, зокрема у АПК, Мінтопенерго, Мінінфраструктури та ЖКГ.

Голова ФПУ акцентував увагу, що Міністерствам, у підпорядкуванні яких знаходяться холдингові компанії, бажано розглянути фінансові плани підприємств на предмет належного забезпечення їх фондами оплати праці нових соціальних гарантій, а у разі потреби дати доручення щодо корегування цих фондів.

Також він привернув увагу до того, що сторони Генеральної угоди допоки що не прийняли остаточного рішення стосовно розміру ставки працівника 1-го розряду у виробничий сфері, а це питання сьогодні потребує якнайшвидшого вирішення.

У ФПУ вже відбулися робочі наради, за результатами яких рекомендовано членським організаціям взяти активну участь у роботі міжвідомчих робочих груп, що будуть утворені в кожній області для моніторингу ситуації із виконання рішення Уряду щодо підвищення мінімальної заробітної плати з 1 січня 2017 року.

Представники профспілок співпрацюватимуть з Державною інспекцією праці, з якою у ФПУ укладено меморандум про взаємодію, щоб оперативно реагувати на порушення законодавства.

Буде посилено громадський контроль, а також для реагування на звернення громадян, права яких можуть бути порушені, відкрито телефонну «гарячу лінію» Урядового контактного центру - 1545.

Нагадаємо, наприкінці грудня 2016 року у Кабінеті Міністрів України створена міжвідомча робоча група із забезпечення реалізації рішень, спрямованих на підвищення рівня оплати праці та дотримання норм законодавства в частині мінімальної заробітної плати.

Завдання групи: моніторинг, контроль і сприяння.

Очолює групу Віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко. До її складу увійшли Міністр соціальної політики, перший заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі, перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, перший заступник Міністра освіти і науки, перший заступник Міністра культури, заступник Міністра фінансів – керівник апарату, заступник Міністра охорони здоров’я, голова ДФС, голова Державної служби з питань праці, голова Державної аудиторської служби, Голова Правління Пенсійного фонду України, представники організацій роботодавців, від профспілок - Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Г.Осовий.

Прес-центр ФПУ