p 196714 470x250-00-65

 

Уряд на своєму засіданні розглянув проект Основних напрямків бюджетної політики на 2018-2020 роки.

 

- Цей документ має поєднувати економічний і фінансовий інструменти задля стимулювання розвитку економіки та забезпечення соціальних гарантій в Україні, - зазначив Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий.

Беручі участь у обговоренні презентації Основних напрямків бюджетної політики на найближчі три роки, він наголосив, що з точки зору профспілок, в проекті документу закладена груба методологічна помилка щодо перспектив забезпечення соціальних гарантій для працівників бюджетного сектору.

Так, за розрахунками Уряду, розрив між посадовим окладом працівника І-го тарифного розряду ЄТС та мінімальною заробітною платою буде лише збільшуватись, тоді як профспілки вважають, що ці показники мають наближуватись один до одного (відповідно до темпів розвитку економіки) та хоча б у 2020 році зрівнятись. Натомість Уряд прогнозує, що розмір тарифної ставки у перспективі складатиме лише 46% від розміру мінімальної зарплати (зараз - це 50%). Це є неприпустимим з точки зору принципів формування зарплати, - заявив Г.Осовий.

Таку позицію профспілкова Сторона відстоювала під час переговорів по Генеральній угоді, на зустрічах з керівництвом Уряду та міністерств, зокрема з Міністерством фінансів України та Міністерством соціальної політики України. Саме цю позицію профспілки відстоюють і зараз через те, що зменшення розміру ЄТС стосовно мінімалки матиме наслідком погіршення економічного становища понад 3 млн. працівників бюджетної сфери - членів профспілок.

Голова ФПУ Григорій Осовий запропонував провести додаткові консультації між Урядом, роботодавцями і профспілками з метою доопрацювання проекту Основних напрямків бюджетної політики на 2018-2020 рр., зокрема, що стосується встановлення розмірів базового тарифного розряду ЄТС.

Офіційного листа з цього проводу направлено до КМУ.

(Копія листа додається)

 

Прес-центр ФПУ