MUS1134

 

 

Кабінет Міністрів України в рамках політики підвищення соціальних стандартів забезпечив подальше зростання зарплат вчителів.

Відповідне рішення ухвалене 11 січня під час засідання Уряду за пропозицією Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана.

 

«З січня ми підвищимо заробітну плату українському вчителю», - сказав Володимир Гройсман. Це вже друга хвиля збільшення зарплат і в абсолютних цифрах відтепер показник зарплат становитиме 6,5 – 8,5 тис. на місяць в залежності від категорії», - зазначив Глава Уряду.

 

Разом з тим він привернув увагу до необхідності роботи з місцевою владою щодо підвищення зарплат викладачам, які фінансуються по лінії місцевих бюджетів. «Це питання дуже важливе, - зазначив Прем'єр-міністр. – Просив би опрацювати необхідні рішення, аби ситуація на місцях була врегульована».

 

Тоді слово взяв Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий, який наголосив, що профспілкове СПО і Профспілка працівників освіти і науки України напрацювали низку пропозицій та зауважень до постанов, які обговорюються, зокрема стосовно необхідності вирівнювання зарплат педагогічних працівників різних навчальних закладів.

 

Беручі це до уваги, В.Гройсман дав доручення Міністерству соціальної політики, Мінфіну разом з іншими галузевими міністерствами доопрацювати питання системного реформування оплати праці в усіх секторах бюджетної сфери з метою визначення шляхів підвищення зарплат. Г.Осовий запропонував долучити до цієї роботи представників профспілок, на що було отримано згоду.

 

Нагадаємо, що збільшення зарплати з 1 вересня 2018 року обов‘язково має бути поширено не лише на педагогів, які фінансуються за кошти державного бюджету, а й усіх тих, хто отримують зарплату з місцевих бюджетів: вихователів дитсадків, майстрів у професійно-технічних навчальних закладах та ін.

 

Згідно з ухваленими сьогодні Урядом постановами, розміри максимальної надбавки педагогічним працівникам зростають від 20% до 30%. Встановлюється нижня межа такої надбавки – не менш як 5%.

 

За попередніми підрахунками Міністерства освіти і науки України очікувана середня зарплата шкільного вчителя вже у січні 2018 року має скласти 7 тис 600 гривень.

 

Не менше 20% надбавки мають отримувати:

 

• учителі шкіл, в яких навчання в початкових класах здійснюється за стандартами Нової української школи;

 

• вчителі української мови і літератури шкіл з навчанням мовами національних меншин.

 

 

 

Прес-центр ФПУ