top-photo

 

Уряд України прийняв рішення щодо нормативу відрахування державними підприємствами частини чистого прибутку та сплату дивідендів господарськими товариствами, в яких є державна частка.

 

При цьому враховано позицію ФПУ, викладену у листі від всеукраїнських профспілок, що представляють виробничу сферу, в якому йдеться про неприпустимість різкого підвищення базового нормативу сплати частини прибутку в бюджет для усіх державних унітарних підприємств та їх об’єднань. На переконання профспілок, таке рішення призведе до різкого скорочення фінансових можливостей державних підприємств здійснювати технічне переоснащення, модернізацію виробничих потужностей, розвиток свого трудового потенціалу, що, в свою чергу, матиме наслідком зниження їх конкурентоспроможності.

Про це також було наголошено Головою ФПУ Григорієм Осовим на засіданні Уряду 24 квітня ц.р. Через його виступ ухвалення проекту урядового рішення стосовно 90-відсоткової норми відрахувань для усіх без виключення державних унітарних підприємств, було відкладено та направлено за дорученням Прем’єра на доопрацювання секретаріатом Кабінету міністрів.

Отже, після здійснення усіх необхідних вимог та результатів обговорень вирішено, що суб’єкти господарювання, обсяг чистого прибутку яких менше 50 млн грн, сплачуватимуть до державного бюджету відрахування у розмірі 50 відсотків.

Інші підприємства - на рівні 90 %.

Враховано пропозицію СПО профспілок і роботодавців в частині застосування диференційованого підходу: таким чином, для суб’єктів господарювання, які задіяні в реалізації важливих, суспільно значущих проектах, зокрема, в оборонній галузі (підприємства Укроборонпрому, Антонов тощо), Уряд встановив норматив на мінімально можливому рівні - 30 відсотків.

 

Це реальна перемога та результат кропіткої роботи ФПУ, її соціальних партнерів!

 

 

Прес-центр ФПУ

за повідомленням сайту Міністерства фінансів України