677482

Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий на засіданні Уряду 5 червня ц.р. порушив питання про критичну ситуацію, що склалась з несвоєчасною виплатою зарплати працівникам державних шахт.

За даними Профспілки працівників вугільної промисловості України, станом на 1 червня 2019 р. вона складає 550 млн. грн. і у разі невжиття термінових заходів найближчим часом може збільшитись до 1 млрд., що призводить до постійних виступів шахтарів і до акцій протесту. Зокрема у Львівсько-Волинському басейні, де існує велика сума заборгованості із зарплат працівникам державних вугледобувних підприємств, шахтарі готові до активних протестних дій.

Як зазначив у своєму коментарі Григорій Осовий, причинами виникнення заборгованості є несвоєчасне виділення коштів за бюджетною програмою “Реструктуризація вугільної галузі” та відсутність збуту готової вугільної продукції державних шахт. Таким чином, за його оцінкою, Міненерговугілля і державні вугледобувні підприємства не належним чином виконують свої функції, незважаючи на підписаний між ними протокол про вжиття невідкладних дій задля забезпечення безперебійної роботи підприємств і пошуку надійних споживачів вугільної продукції.

За висновками Профспілки працівників вугільної промисловості України, проблеми із постійною затримкою виплати зарплати і накопиченням її заборгованості на підприємствах держсектору, пов’язані з відсутністю реальних кроків з реалізації Державної програми розвитку вугільної галузі. Так, при потребі на рік фінансування вугільної галузі державного сектору у обсязі понад 6 млрд.грн. у бюджеті на поточний рік фактично передбачено суму у тричі меншу.

За ініціативи Голови Профспілки В. Турманова 17 травня відбулася зустріч з Прем’єр-міністром України В. Гройсманом, на якій обговорено кризову ситуацію, що склалася у вугільній галузі України. За пропозицією Профспілки, народним депутатом України Бондарем М.Л. зареєстровано у ВР України законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» щодо збільшення видатків за бюджетною програмою «Реструктуризація вугільної галузі» (№ 10307 від 17.05.201 року). Це дозволить здійснити необхідні технічні заходи з оновлення шахтного фонду, сплачувати витрати за спожиту електричну енергію та своєчасно і в повному обсязі виплачувати поточну заробітну плату з одночасним погашенням існуючої заборгованості з неї.

Однак, виходячи з необхідності прийняття невідкладних заходів, які б дозволили вивести роботу державних шахт на стабільно прибуткову форму діяльності, представник профспілок в Уряді звернувся до Прем’єр-міністра України В.Гройсмана з пропозицією дати протокольне доручення про підготовку на розгляд Уряду відповідного рішення з погашення заборгованості і тим самим зняття соціальної напруги у трудових колективах.

Позицію профспілок на засіданні Уряду підтримав міністр екології Осап Семерак, який підтвердив факт загострення соціальної обстановки у трудових колективах, зокрема м.Червонограда і запропонував системно виконувати ухвалені Урядом рішення із забезпечення розвитку вугільної галузі.

Було також зазначено, що Прем’єром надані доручення відповідним міністерствам про забезпечення пріоритетної закупівлі вугілля на державних компаніях, а також збуту вугільної продукції шляхом відвантаження вугілля з державних шахт на державні енергетичні компанії.

Прес-центр ФПУ