80 middle

2 квітня п.р. на позачерговому засіданні Уряду була представлена оновлена Програма дій Уряду, яка незабаром має бути внесена на розгляд парламенту. Одним з пріоритетних напрямків роботи Уряду стане відновлення економічного зростання України шляхом забезпечення матеріального добробуту України через побудову ефективної економічної системи країни, розвитку підприємницької діяльності, створення нових робочих місць та забезпечення рівних можливостей для всіх підприємців.

Зазначені завдання стають як ніколи актуальними, передбачаючи економічну кризу, а відтак і критичну ситуацію на ринку праці, які очікує більша частина світу.

Вже сьогодні, на прикладі хімічної галузі (за оперативною інформацією Профспілки працівників хімічних та нафтохімічних галузей промисловості України), спостерігаються негативні тенденції: з майже 60 тис. працюючих у галузі на робочих місцях залишилось 33 тис. осіб, 7 тис. працює дистанційно, близько 10 тис. знаходяться у відпустках (7,5 тис. – оплачувані, 2,3 тис. - неоплачувані), 98 осіб звільнилися за власним бажанням.

Якщо подібна ситуація буде спостерігатися і в подальшому, в дуже близькому майбутньому Україна знову відчує сильний кадровий голод, який з відкриттям кордонів по завершенню пандемії COVID-19, лише посилиться.

Департамент з питань економічного

розвитку та ціноутворення апарату ФПУ