32 main

Після перерви, яка була обумовлена запровадженням обмежувальних заходів по боротьбі з пандемією коронавірусу COVID-19, 27 травня Голова СПО об’єднань профспілок Григорій Осовий, а також  представник від організацій роботодавців взяли участь у засіданні Уряду.

У ході обговорення питання щодо використання бюджетних коштів на витрати, пов’язані із забезпеченням лікарень та лікарів засобами індивідуального захисту та медичним обладнанням, було  висловлено позицію щодо того, що влада має надавати пріоритет при проведенні зазначених закупівель саме вітчизняним виробникам.

Зокрема, у виступі Д.Олійника від СПО роботодавців наводились данні стосовно того, що національні виробники у належний спосіб  відреагували на ситуацію з поширенням пандемії, оперативно виготовили достатню кількість необхідної продукції, однак, держава її чомусь не закуповує, а завозить з-за кордону. Це вдаряє по вітчизняному виробнику, в тому числі і по робочим місцям, зарплатам та ін.

Прем’єр відреагував на цю позицію соціальних партнерів і поінформував про те, що Урядом розробляється антикризова програма з нейтралізації негативного впливу наслідків коронавірусу на економіку, в якій окремо прописано, що пріоритет має надаватись національним виробникам і компаніям, що забезпечить збереження робочих місць.

Таким чином, Уряд політично та стратегічно визначився з цього питання, але, як зазналось під час обговорення, тепер потрібно напрацювати механізми реалізації зазначеної програми.

Голова СПО об’єднань профспілок Г.Осовий при розгляді питання щодо порядку реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2020 році, підтримуючи проект постанови, звернувся до міністра охорони здоров’я М.Степанова із пропозицією завадити скасуванню додаткового фінансування для медичних закладів, які вже сформували мобільні бригади для проведення тестувань, необхідних профілактичних процедур та надання медичної допомоги у боротьбі з епідемією, але поки що їх не задіяли. На переконання профспілок, понесені медзакладами витрати мають бути компенсовані.

Крім цього, зважаючи на реформи, що продовжуються у системі охорони здоров’я, та назрілу потребу у відновленні санітарно-епідеміологічної служби і попередженні випадків масового захворювання лікарів під час боротьби з пандемією, Голова СПО профспілок звернувся до міністра охорони здоров’я з пропозицією провести зустріч з профспілками, які є суб’єктами Генеральної угоди, для обговорення спільних дій у цоьму напрямі. Також було акцентовано на тому, що у медичній галузі досі не укладено угоду, на що міністр дав доручення з підготовки такої зустрічі.

Г.Осовий провів перемовини з міністром соціальної політики М.Лазебною, міністром економрозвитку І.Петрашком та головою СПО об’єднань роботодавців Д.Олійником щодо укладення тристороннього меморандуму про співпрацю у період подолання наслідків пандемії з метою відновлення економіки, збереження робочих місць та безпеки на роботі.

На переконання профспілок, у ситуації, що склалась, потрібна більша координація дій соціальних партнерів.

Прес-центр ФПУ