zen 20140227161333507

 

Урядовий комітет соціально-економічного розвитку та з питань міжнародного співробітництва схвалив проект розпорядження КМУ про склад представників Сторони органів виконавчої влади у Національній тристоронній соціально-економічній раді. Документ потребує остаточного затвердження на засіданні Кабінету міністрів.

Очолила список міністр соціальної політики Людмила Денісова, яку призначено Співголовою НТСЕР. До складу урядової Сторони увійшли перші заступники та заступники міністрів профільних міністерств, а також органів державного нагляду у сфері праці.

Необхідність оновлення складу Сторони органів виконавчої влади НТСЕР виникла через призначення нового складу Кабінету Міністрів України та кадрові зміни у системі центральних органів виконавчої влади.

У зв’язку з цим співголови НТСЕР від Сторін профспілок і роботодавців звернулися листом до Прем’єр-міністра України і наголосили, що оперативне вирішення цього питання забезпечить безперервність роботи Національної ради та надасть можливість нагально виробити консолідовану позицію Сторін соціального діалогу щодо стратегії соціально-економічного розвитку нашої країни і шляхів вирішення існуючих проблем. Також у листі зазначалося, що Співголовою від Сторони органів виконавчої влади у НТСЕР за посадою був один з віце-прем'єр-міністрів і це сприяло більш ефективній роботі Національної ради.

- На етапі обговорення ми і роботодавці, дійсно, пропонували, щоб посаду Співголови Національної Ради від урядової Сторони обіймав або віце-прем'єр-міністр, або навіть сам Прем'єр-міністр, - повідомив в.о. Голови ФПУ, заступник Співголови НТСЕР від профспілкової сторони Григорій Осовий. - На нашу думку, це дозволило б запобігти зайвій бюрократичній волокиті під час ухвалення та впровадження рішень, а відтак надало б необхідної динаміці у роботі Ради. Однак, враховуючи багаторічну конструктивну співпрацю з Урядом та безпосередньо з Мінсоцполітики, соціальні партнери підтримали ухвалення запропонованого рішення, що сприятиме подальшій ефективній роботі НТСЕР, - сказав профспілковий лідер, а також повідомив, що наразі також відбувається переформатування складу профспілкової Сторони НТСЕР, що пов’язане з отриманням статусу репрезентативного ще одним профоб’єднанням.

За рішенням СПО профспілок, у НТСЕР мають бути представлені всі шість репрезентативних всеукраїнських профоб’єднання, - підкреслив Г.Осовий, і нагадав, що НТСЕР складається з представників від Уряду, роботодавців і профспілок у паритетній кількості – по 20 осіб від кожної Сторони.

На урядовому комітеті досягнуто домовленості про проведення першого засідання оновленого складу НТСЕР за участі Прем’єр-міністра України, а також вирішено запросити на нього співголів Нацради територіального рівня. Також глава Уряду підтвердив свою готовність до проведення робочої зустрічі з Г.В.Осовим для обговорення ситуації, що склалася у вітчизняному профспілковому русі.

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ