peh 408r1

 

На засіданні Урядового комітету соціально-економічного розвитку та з питань міжнародного співробітництва обговорено проект постанови Кабінету Міністрів України "Про Державну інспекцію ціноутворення та захисту споживчого ринку України".

Документом, розробленим Мінекономрозвитку, пропонується сконцентрувати в одному новоствореному органі державної влади функції у сфері захисту прав споживачів та контролю за ціноутворенням. Наразі їх виконують дві структури: Державна інспекція України з контролю за цінами та Державна інспекція України з питань захисту прав споживачів, які планується реорганізувати з метою:

- оптимізації системи центральних органів виконавчої влади;

- зменшення кількості контрольно-наглядових органів;

- дотримання основних принципів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності (зокрема, неприпустимості дублювання повноважень органів державного нагляду і контролю).

Під час обговорення цього питання на засіданні комітету виступив в.о. Голови ФПУ, заступник Співголови НТСЕР від профспілкової сторони Григорій Осовий. Насамперед він зазначив, що профспілки з увагою ставляться до тих новацій і структурних змін, що плануються у діяльності державних регуляторних органів, зокрема у сфері ціноутворення і захисту споживчого ринку, тому що це напряму стосується рівня життя людей та їх соціальної захищеності. Федерація профспілок України не перший рік поспіль співпрацює у рамках угоди про взаємодію з Державною інспекцією по цінах – підкреслив профспілковий лідер - і вважає таке співробітництво дуже важливим і актуальним.

Він також поінформував присутніх про те, що наприкінці травня ц.р. Спільний представницький орган всеукраїнських об’єднань профспілок, який представляє та захищає трудові інтереси майже 11 мільйонів найманих працівників, зайнятих у всіх галузях економіки України, на своєму засіданні приділив увагу питанню регулювання цін і тарифів та ухвалив заяву про необхідність посилення державного контролю у цій сфері з метою недопущення зниження рівня життя населення.

Для цього профспілки пропонують:

- Кабінету Міністрів України здійснювати жорстке державне регулювання цін на товари, які справляють визначальний вплив на загальний рівень і динаміку цін і мають істотну соціальну значущість;

           - вишукувати альтернативні джерела наповнення державної казни, зокрема, введення податку на багатство та розкіш, підвищення рівня оподаткування нетрудових доходів, легалізація заробітної плати та зайнятості, жорсткий контроль за витрачанням бюджетних коштів тощо;

             - необхідно упереджувати можливі зловживання монополістами у сфері ціноутворення та посилити контроль за додержанням державної дисципліни цін, забезпечивши утворення територіальних органів Держцінінспекції України.

Г.В.Осовий висловив застереження стосовно того, що поєднання двох структур у сфері регулювання та нагляду за цінами не має відбутись чисто механічно, - в такому разі це не принесе очікуваного результату, а також наголосив на позиції профспілок, що одночасно з посиленням державного контролю потрібно залучати до цих процесів громадськість, щоб процес встановлення цін та їх застосування підлягав громадському контролю і моніторингу.

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ