КАБ

 

 На засіданні Кабінету міністрів України 1 жовтня було розглянуто низку проектів рішень, які стосуються питань соціального захисту населення і забезпечення конституційних прав громадян на своєчасне отримання заробітної плати та соцвиплат. По більшості з них свої зауваження та пропозиції висловив повноважний представник профспілок – Співголова НТСЕР від профспілкової сторони, Голова ФПУ Григорій Осовий.

 

Як повідомив профспілковий лідер, найбільш гострим питанням в Донецької і Луганської областях є питання виплати заробітної плати, особливо працівникам бюджетних установ, частина яких знаходиться у зоні АТО. Цілком зрозуміло, що там існують певні обмеження у діяльності державних і банківських установ по проведенню розрахункових операцій. Інша частина бюджетних установ знаходиться на території, яка контролюється українською владою. І там ця робота має виконуватися оперативно і своєчасно.

 

«Як нам повідомляють профспілкові організації, на жаль, і там, і там є велика заборгованість із заробітної плати, - говорить Григорій Осовий. – Турбує також проблема невиплати відпускних. Це особливо характерно для таких галузей, як освіта. Ця ситуація викликає у людей незадоволення діями як влади, так і профспілок щодо вирішення проблеми. Тому ми й робили запити до Уряду, до Нацбанку України, Мінфіну, Казначейської служби, інформуючи про ситуацію і вимагаючи вжиття невідкладних заходів по реалізації конституційних прав громадян».

 

Голова ФПУ підкреслив, що, крім заробітної плати, аналогічна ситуація виникає і з виплатами соціального страхування. Під час засідання Уряду найбільш гостру дискусію викликало питання щодо забезпечення фінансування в зонах АТО. Була навіть пропозиція поки вирішувати ці питання для бюджетних установ, які знаходяться на контрольованої території, а потім повернутися до розгляду цього питання, або взагалі не виплачувати зарплату тим, хто знаходиться у зоні АТО, бо дуже важко встановити факт виконання там певними особами роботи. Григорій Осовий рішуче виступив проти такої пропозиції, заперечив запропонований поділ робітників на категорії, оскільки в тій ситуації, що склалась, немає провини самих працівників. «Невиплати означали б дискримінаційний підхід до одній і той же категорії працівників, які перебувають чи в зоні АТО, чи на вільної території, - зазначив Голова ФПУ. – Позиція профспілок полягає у тому, що всі громадяни України, які знаходяться у трудових відносинах, мають право на відповідне матеріальне забезпечення. А забезпечення певного обліку робочого часу – це вже обов’язок органів виконавчої влади, керівників відповідних бюджетних установ. Щодо установ, які знаходяться на контрольованої території, то тут виплати мають виконуватися беззаперечно, оперативно і в повної мірі».

 

Позиція профспілок була сприйнята Урядом. Постанова з цього питання схвалена частково. А питання, які викликали суперечки та гостру дискусію, вирішено винести на розширену нараду у Прем’єр – міністра України.

 

Про позицію профспілок з інших актуальних питань соціального захисту населення, які розглядалися під час засідання Уряду 1 жовтня, читайте на нашому сайті.

 

 

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ