IMG 1827

 

19 листопада на засіданні КМУ Прем’єр-міністр України А.П. Яценюк закликав основні політичні сили до прискорення опрацювання коаліційної угоди, щоб її якомога швидше укласти і розпочати відповідальну роботу з вирішення нагальних соціально-економічних питань.

 

- Таке прагнення глави Уряду є цілком зрозумілим і підтримується громадянським суспільством, - наголосив Голова ФПУ Григорій Осовий, який брав участь у засіданні Уряду. – Наразі Україна перебуває в дуже скрутному становищі, що стосується як політичної, так і економічного ситуації. Тому, чим швидше вдасться сформувати законодавчий орган влади і Уряд, тим скоріше народні депутати і виконавчі структури розпочнуть вирішувати наболілі для всіх нас проблеми.

Однак, мушу зазначити, що урядова Програма дій, яка відповідно до Конституції має спиратися на базові положення коаліційної угоди, вже сьогодні, на етапі її формування, викликає певні застереження у профспілок.

Зокрема, серед п’яти пріоритетних завдань, які за пропозицією прем’єра мають лягти в основу Програми Уряду, не названо таких, на наше переконання, найважливіших проблем, як:

- подолання безробіття і забезпечення повної продуктивної зайнятості населення,

- підвищення конкурентоспроможності національної робочої сили,

- боротьба з бідністю і підвищення рівня і якості життя громадян.

Саме такі пріоритети є стандартом діяльності для Урядів усіх без виключення сучасних цивілізованих країн. Держава існує насамперед заради людини. Влада повинна піклуватися про своїх громадян: гарантувати та забезпечувати їх права і свободи, створювати умови для гідної праці людей, підвищувати їх соціальний захист.

Нас дивує, що такі загальновизнані речі, не включено до пріоритетних пунктів Програми діяльності майбутнього Уряду, - сказав представник профспілок. - Можливо, вважається, що невирішеність соціально-економічних питань не тягне за собою таких великих загроз, як існуючий на сьогодні рівень корупції, недосконалість податкової системи, продажність суддів і державних управлінців, військові дії на Сході тощо.

Однак, на глибоке переконання профспілок, для поступового розвитку країни, потрібно закладати ґрунтовні підвалини саме в у сфері соціального і економічного розвитку.

А що на сьогодні представляє собою Україна як держава?

Наведу декілька цифр: наразі в нашій країні на легальних умовах працюють близько 10 млн. громадян. Саме вони повинні забезпечувати добробут інших 35 мільйонів. За таким співвідношенням – рівень охоплення трудоактивної частини населення у нас є Україні найнижчим серед європейських країн. Таке колосальне демо-економічне навантаження практично не дає нам шансів на подальший розвиток. Потрібно збільшити рівень зайнятості в Україні, хоча б до 25 млн. населення.

Однак, за офіційними даними рівень безробіття в нашій країні має тенденцію до прискореного зростання. Додатково на це впливає фактор збільшення кількості осіб, які вимушені переселятися з Луганської та Донецької областей до інших регіонів. Вони перш за все потребують працевлаштування. Чи реально це сьогодні? Ні, тому що по статистиці на кожне вакантне робоче місце зараз претендують від 8 до 10 незайнятих осіб. Тому ц я проблема потребує термінового вирішення шляхом створення нових робочих місць. Під це мають бути ухвалені відповідні урядові програми.

Ще один кричущий факт: за даними ООН, отриманих в результаті проведення соціологічних опитувань, навіть до 2014 року 70% населення України відносили себе до категорії «бідних».

А за таким показником, як індекс людського розвитку, у порівнянні з іншими державами Україна з року в рік сповзає все нижче і нижче. На сьогодні ми вже входимо до восьмого десятку і належимо до так званих «країн третього світу», за нами - лише держави африканського континенту.

В нинішніх умовах заморожування зарплат, галопуючої інфляції, різкої девальвації гривні, цілком зрозуміло, що якість життя в Україні значно погіршується і це не може бути поза увагою діяльності майбутнього Уряду і парламентської коаліції, - вважають профспілки.

Усвідомлюючи таке становище, ФПУ звернулася до лідерів політичних партій, які формують коаліцію, привернула їх увагу до наявних проблем у сфері праці, запропонувала конкретні пропозиції до тексту коаліційної угоди і сподівається, що політики розуміють, що вони повинні дослухатися до думок і прагнень громадянського суспільства.

Серед пропозицій профспілок:

Реформа трудових відносин – як один з надважливих аспектів діяльності влади. На часі - прийняття нового Трудового кодексу на основі спільного, консенсусного бачення норм регулювання трудових відносин профспілками і роботодавцями. Це створить передумови для швидкого прийняття ТК у ВР.

Профспілки також вважають, що має бути зміцнена статусна позиція працівників на самих підприємствах в умовах майже тотальної приватизації і приватної власності. Потрібно за зразком європейських країн законодавчо визначити представництво працівників в наглядових радах приватних акціонерних товариств, їх спроможність впливу на розподіл прибутку підприємства через систему колективних договорів і угод, які мають бути на кожному підприємстві, в установі чи організації, оскільки саме колективно-договірна система підтверджує спільність інтересів власника і найманої робочої сили і є фактично гарантією соціальної стабільності.

Профспілки також вважають, що при реформуванні судової системи потрібно створити трудові суди. Оскільки кількість порушень трудових прав працівників сьогодні значно збільшилась. За результатами перевірок, які здійснюються профспілковими активістами і органами Держнаглядпраці, практично на кожному підприємстві фіксуються порушення, а на окремих навіть у значних масштабах. Для ефективного захисту порушених прав працівників потрібно створювати таку спеціалізовану «судову гілку», як трудовий суд, де за зразком європейських країн, справу розглядає колегія у складі професійного судді, судді-представника від найманих працівників і судді від організацій роботодавців. Такий тріумвірат може неупереджено розглянути суть трудового спору або конфлікту і забезпечити ухвалення більш об’єктивного рішення.

На останок побажання учасникам коаліційного процесу: профспілки, як дієвий інститут громадянського суспільства переконані, що коаліційна угода і програма діяльності майбутнього Уряду мають народитись не в результаті виключно політичних перемовин, а ці важливі для всього суспільства документи мають бути представлені на розгляд громадськості і публічне обговорення. У підсумку всі раціональні думки і пропозиції, які сприятимуть подоланню кризи в країні, забезпеченню її сталого розвитку і прогресу, мають бути враховано. Лише за таких умов нова влада при проведенні реформ може розраховувати на підтримку суспільства, і це допоможе уникнути будь-якої конфронтації, - зазначив профспілковий лідер.

 

Довідково:

Прем’єр-міністр України А.П.Яценюк 19 листопада на засіданні Уряду дав доручення невідкладно представити на розгляд громадськості програму дій Уряду, в якій повинні бути п’ять базових пунктів, які відповідають базовим положенням проекту коаліційної угоди.

1 сектор національної безпеки і оборони, зупинка війни, озброєння армії, наведення порядку в державі, оснащення українських Збройних Сил.

2 реформа юстиції і правоохоронної системи. Міністерством юстиції розроблені всі закони щодо нової системи судоустрою, які ми вже обговорили в Верховному Суді України. Міністром внутрішніх справ України розроблена і подана на громадське обговорення Концепція реформування правоохоронної системи.

3бюджет і податкова реформа. Податкова реформа, яка розроблена і напрацьована Урядом: скорочення кількості податків з 22-х до 9. Також Урядом напрацьований новий проект Бюджетного кодексу, який передбачає бюджетну децентралізацію. Не буде бюджету – не буде програми співробітництва з Міжнародним валютним фондом й іншими інституціями, які зараз допомагають Україні.

4реформа системи державного управління: Уряд розпочав цю реформу через двократне скорочення кількості контролюючих органів та функцій, які є в державі, а саме контролюючих функцій. Потрібен баланс влади в країні, а не концентрацію влади в одних руках, і дерегуляція, зменшення повноважень всіх гілок української влади.

5виконання і імплементація законів по боротьбі з корупцією. Закони напрацьовані. Базовий закон прийнятий. І зараз питання у виконанні тих законопроектів, які вже прийняті парламентом, і які потребують невідкладного виконання.

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ