middle d00bb240326124f0377cf1d0f82d3588

 

Урядовий комітет з питань економічного розвитку та європейської інтеграції 23 березня ц.р. розглянув зміни до структури видатків Пенсійного фонду України.

Законопроект „Про внесення змін до деяких законів України щодо видатків солідарної системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування" розроблено Мінсоцполітики в контексті пошуку шляхів вирішення проблемних питань, пов'язаних з розробленням проекту Державного бюджету України на 2015 рік та прогнозу Державного бюджету України на 2016 і 2017 роки (№ 20923/0/1-14 від 04.06.2014) для забезпечення звільнення солідарної системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування від невластивих для неї видатків.

- ФПУ порушувала це питання ще у 2012 році, - нагадав Голова ФПУ Григорій Осовий, який участував у обговоренні, - й на сьогодні позиція профспілок є наступною: потрібно визволити Пенсійний фонд від невластивих йому виплат і перекласти цей тягар на Державний бюджет.

За розрахунками фахівців, у структурі бюджету ПФ міститься близько 40 млрд.грн. видатків, які виплачуються таким категоріям як прокурори, судді, народні депутати, міністри, та ін. у вигляді всіляких надбавок, доплат, підвищень до їхніх пенсій. Однак зазначені виплат встановлюються окремими законами, а тому вини мають здійснюватись аж ніяк на за кошти єдиного страхового внеску. Настав час законодавчо встановити таку практику, коли виплати ПФ спрямовуються виключно на потреби застрахованих осіб, - наголосив профспілковий керівник.

Зазначеним законопроектом пропонується перекласти на Державний бюджет України ті витрати солідарної системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, які не містять страхових ознак, тобто не забезпечені страховими внесками, серед яких:

- фінансування дострокових пенсійних виплат, так званих пенсії за вислугу років;

- втрати єдиного внеску за працюючих інвалідів та підприємств УТОГ, УТОС;

- поліпшення матеріального становища інвалідів війни тощо.

За попередніми розрахунками це дозволить зменшити видаткову частину бюджету ПФ на 5,7 млрд грн, - відповідно на таку суму буде знижено дотаційність Пенсійного фонду України за рахунок коштів Державного бюджету України. Виходячи з того, що в цьогорічному бюджеті ПФ перевищення обсягу видаткової частини над доходною становить 19 млрд. гривень, вочевидь проблему потрібно вирішувати шляхом пошуку додаткових джерел зниження його дефіциту, що й запропонував представник профспілок.

У підсумку обговорення дано відповідне доручення Міністерству соціальної політики щодо підготовки комплексу таких заходів та передбачення їх фінансування у бюджеті 2016 року.

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ