trudovoj-kontrakt1

 

На засіданні КМУ 8 квітня Міністерством культури України презентовано законопроект щодо запровадження контрактної форми роботи у галузі культури.

 

Проти прийняття цього закону вже неодноразово виступали як СПО об’єднань профспілок так і Профспілка працівників культури України ще на етапі попереднього його обговорення у парламентському комітеті.

- Закон суттєво погіршує умови праці творчих працівників театрів, керівників закладів культури та інших категорій робітників через те, що їх з постійної роботи хочуть примусово перевести на контрактну форму трудових відносин, - про це зазначив у своєму коментарі керівник СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий.

Контракт з працівником планується укладати за результатами конкурсу строком на три роки, а керівників державних і комунальних закладів культури пропонується призначати на посаду також шляхом укладення контракту із засновником закладу культури на п’ять років.

Слід зазначити, що у вітчизняному законодавстві чітко прописано, що контракт - є особливою формою трудового договору, яка застосовується у тій сфері праці, де відсутня можливість укладання з працівником звичайного трудового договору, або це викликано специфікою такої професійної діяльності.

Якщо наразі працівники культури працевлаштовані на постійній основі, то у разі виникнення необхідності укладення з ними контракту спочатку потрібно віднайти законні підстави для їх вивільнення з роботи, а вже згодом укласти з ними контракт, в якому, доречи, можуть бути прописані таки умови праці, які можуть не влаштовувати працівника, зокрема щодо строку дії контракту.

Через це ступень захищеності працівника знижується – проти чого і виступають профспілки.

Не складно передбачити, що масове розірвання трудових відносин не буде схвально сприйнято у трудових колективах і може загрожувати виникненню конфліктів.

Також слід зазначити, що у випадках, коли для працівника погіршуються умови працевлаштування, або йому загрожує вивільнення, такі наміри роботодавця мають бути погоджені із профспілкою. Профком повинен встановити підстави розірвання трудових відносин по ініціативи адміністрації підприємства або установи, і якщо вони не є обґрунтованими, встати на захист працівника.

Виступаючи з цього питання на засіданні Уряду, Г.Осовий привернув увагу Прем’єр-міністра України А.Яценюка на те, що зазначений законопроект підготований до розгляду Урядом з порушенням регламенту КМУ, а саме:

- у матеріалах до законопроекту немає витягу з протоколу засідання урядового комітету, де профспілки висловили свої обґрунтовані зауваження і запереченні до нього;

- у порівняльній таблиці та протоколі узгодження пропозицій, як це зазвичай відбувається, немає заперечень і зауважень СПО профспілок і ЦК Профспілки культури.

Відтак Г.Осовий вказав на наявність фактів порушення норм соціального діалогу, і в даному конкретному випадку такі норми проігноровані Мінкультури.

Профспілковий представник в чергове закликав Уряд до проведення реального, а не фіктивного соціального діалогу, якого потребує суспільство.

Він підкреслив, що у випадках, коли профспілкова Сторона висловлює свої зауваження, або вносить пропозиції до проектів законів, постанов і розпоряджень Уряду, ще на етапі опрацювання відповідних проектних документів має проводитись змістовний діалог і профспілкова позиція має враховуватись.

- Це передбачено діючим законодавством, зокрема законом про соціальний діалог, і регламентовано чинною Генеральною угодою у частині, де прописаний порядок проведення узгоджувальних процедур, - наголосив представник профспілок.

У відповідь Прем’єр-міністр доручив віце-прем’єру, міністру культури В.Кириленку провести робочу зустріч з профспілками по обговоренню положень згаданого законопроекту. ЦК Профспілки працівників культури України підготував та направив до КМУ і ВР обґрунтовані пропозиції стосовно необхідності його доопрацювання.

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ