poluchayut-ne-chernobylcy

 

На засіданні КМУ при розгляді проекту урядової постанови «Про компенсаційні виплати особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України» виступив представник профспілок, який висловив заперечення проти звуження соціальних прав громадян.

 

У разі набрання чинності зазначеного документу будуть значно скорочено соціальні пільги чорнобильцям, інвалідам, ветеранам тощо.

Запропонований проект постанови звужує перелік категорій громадян (зокрема, дітей дошкільного і шкільного віку), яким на сьогодні встановлена щомісячна грошова допомога та щомісячні виплати відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 20.04.2007 № 649, та значно зменшує виплати одноразової допомоги громадянам, які евакуйовані, відселені, або самостійно переселилися на нове місце проживання на кожного члена сім'ї (встановлені постановою Кабінету Міністрів України від 26.07.1996 №836).

Тож вказаним проектом постанови фактично порушуються конституційні права громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи на належний соціальний захист та достатній життєвий рівень для себе і своєї сім'ї (що передбачено статтями 46 та 48 Конституції України).

Вказаний проект постанови розроблено з метою приведення нормативно-правових актів у відповідність до Закону України від 28.12.2014 № 76-VIII «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України».

У пояснювальній записці до проекту зазначено, що проект постанови не потребує погодження із всеукраїнськими профспілками та їх об'єднаннями, що є порушенням норм Генеральної угоди.

 

 

 

ІАЦ