соціальні-гарантії

 

Схвалено проект Закону України „Про внесення змін до Закону України „Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії".

 

Необхідність внесення таких змін пов’язано насамперед з тим, що на сьогодні вже здійснюються заходи по децентралізації і розмежуванням повноважень влади між центром і місцевим самоврядуванням і все більше повноважень буде передаватися на місцевий рівень і у відповідності із цим вже сьогодні розподіляються субвенції з Держбюджету.

Планом заходів щодо реалізації Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні передбачене завдання із розроблення державних стандартів (нормативів), соціальних та інших послуг населенню у відповідних сферах. Поставлено завдання забезпечити підвищення їхньої якості та доступності.

Прийняття законопроекту сприятиме наближенню системи соціальних стандартів і гарантій до європейських норм. Метою законопроекту є удосконалення системи соціальних стандартів і нормативів, механізму фінансового забезпечення надання населенню послуг відповідно до визначених Урядом напрямів реформування місцевого самоврядування й територіальної організації влади в Україні.

У зв'язку з цим за пропозиціями центральних органів виконавчої влади уточнюється термін „соціальні гарантії", а також термінологія стосовно соціальних стандартів і нормативів в окремих сферах їх застосування, а саме: житлово-комунального обслуговування, транспортного обслуговування та зв'язку, охорони здоров'я, забезпечення навчальними закладами, обслуговування закладами культури, фізичної культури і спорту.

Зокрема у статті «Державні соціальні стандарти у сфері охорони здоров'я» враховано пропозицію профспілок стосовно того, що до державних   соціальних   стандартів   у   сфері   охорони   здоров'я включено перелік видів медичної допомоги, показники обсягу та якості надання гарантованого рівня медичної допомоги громадянам у державних і комунальних закладах охорони здоров'я.

 

Прес-центр ФПУ