Всеукраїнська професійна спілка „Футбол України" створена 8 липня 2000 р. на Установчому З'їзді зареєстрована Міністерством юстиції України 9 липня 2000 р. (реєстраційний N1522), за постановою Пленуму ЦК Всеукраїнської профспілки „Футбол України" від 19 листопада 2003 р. входить до складу Федерації профспілок України. делегатів від профспілкових організацій, трудових колективів 41 професійних футбольних клубів України.

Основною метою і завданням Всеукраїнської профспілки „Футбол України" є представництво та захист трудових, соціально-економічних прав та інтересів футболістів, інших фахівців футболу (згідно ст. 2 Закону України „Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності").

Голова профспілки: Гатауллін Ігор Федорович, 1953 р. н., заслужений тренер України, заслужений працівник фізичної культури та спорту України. Обраний і працює головою ВПС „Футбол України" з 15 травня 2003 р.

Заступник голови профспілки: Воїнов Юрій Федорович, 1935 р.н., адвокат, керівник Центру соціально-правового захисту футболістів-професіоналів ВПС „Футбол України". Обраний і працює заступником голови ВПС „Футбол України" з 15 травня 2003 р.

Всеукраїнська профспілка „Футбол України" на даний час налічує 1702 членів з 38 професіональних футбольних клубів України, з них 1467 футболістів-професіоналів.

7 березня 2006 р. Постановою Спільного засідання делегатів від роботодавців і профспілкових організацій, трудових колективів 66 професіональних футбольних клубів укладено Галузеву колективну угоду між Всеукраїнською професійною спілкою „Футбол України" і Об'єднанням футбольних клубів „Професіональна футбольна ліга України" на 2006-2010 рр.

Примітка: 19 листопада 2008 р. до Галузевої колективної угоди в професіональному футболі України приєдналось на 2008-2010 рр. новостворене Українське об'єднання професіональних футбольних клубів „Прем'єр-Ліга".

Галузева колективна угода в професіональному футболі України визначає зобов'язання роботодавців у соціальному врегулюванні виробничих, соціально-економічних і трудових відносин працівників та роботодавців професіональних футбольних клубів України.

19 листопада 2008 р. відбувся Пленум ЦК Всеукраїнської профспілки „Футбол України", на якому розглянуто стан виконання Галузевої колективної угоди в професіональному футболі України на 2006-2010 рр., укладання (переукладення) колективних договорів в професіональних футбольних клубах України з врахуванням положень і специфіки Галузевої колективної угоди в професіональному футболі і створення у всіх професіональних футбольних клубах первинних профспілкових організацій Всеукраїнської профспілки „Футбол України".

Делегати Пленуму ЦК ВПС „Футбол України":

- звернулись до Прем'єр-Ліги і Професіональної футбольної ліги України з пропозицією усунути допущені порушення вимог Закону України „Про колективні договори і угоди" та Регламенту Всеукраїнських змагань з футболу серед клубів „Прем'єр-Ліги" і Регламенту Всеукраїнських змагань з футболу серед клубів „Професіональної футбольної ліги України", внаслідок чого має місце заявка і допуск ряду професіональних футбольних клубів до участі у змаганнях без представлення належних колективних договорів;

- вирішили змінити стратегію у роботі Всеукраїнської профспілки „Футбол України" за останніми вимогами ФІФПро), направити її на більш ефективний соціально-правовий захист трудових та соціально-економічних прав і інтересів футболістів-професіоналів, інших фахівців футболу, для чого створити у складі ВПС „Футбол України" структурний підрозділ „Центр соціально-правового захисту футболістів-професіоналів";

- обрати на громадських засадах керівний орган (Правління) Центру соціально-правового захисту футболістів-професіоналів і затвердити Положення про Центр соціально-правового захисту футболістів-професіоналів;

- підтримати нормативні вимоги Міжнародної федерації футбольних асоціацій (ФІФА) та Міжнародної Федерації футболістів-професіоналів (ФІФПро) про створення у структурі ФФУ Палати по вирішенню спорів – згідно вимог Стандартного регламенту ФІФА щодо створення і діяльності Національної Палати по вирішенню спорів, який передбачає, що у складі Палати повинна бути однакова чисельність представників футболістів і клубів та що в ній повинні бути представники гравців – Всеукраїнської профспілки „Футбол України";

- звернутися до Правління Міжнародної Федерації футболістів-професіоналів (ФІФПро) про прийняття ВПС „Футбол України" до складу Фіф про;

Центральним комітетом профспілки „Футбол України" регулярно надається фінансова допомога на оздоровлення та лікування членів профспілки за клопотаннями первинних профспілкових організацій футбольних клубів і членів профспілки.

В 2008 р. Всеукраїнська профспілка „Футбол України" підписала меморандуми про співпрацю з профспілками футболістів та тренерів Російської Федерації, Казахстану, Угорщини.

14 листопада 2008 р. Правління Міжнародної Федерації Футболістів-професіоналів (ФІФПро) прийняло Всеукраїнську профспілку „Футбол України" в члени ФІФПро. На даний час Всеукраїнська профспілка „Футбол України" оформлює вступ до Міжнародній Федерації Футболістів-професіоналів.


Юридична адреса: Майдан Незалежності, 2, офіс 521-522, Київ, 01012
Контактні телефони: (044) 278-06-49, 278-27-03, 279-29-41 (факс)
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Web site: www.pfu.оrg.ua