IL4 1579

 

Десантна робота Федерації профспілок України або

Під лежачий камінь вода не тече. Перші тижні профспілкового туру

 

Замок нардепа на шлагбаумі Одеського НПЗ для блокування вивезення нафтопродуктів, перекриття доріг у Миколаєві для демонстрації намірів витребувати заборговані зарплати, спуск у підземелля з метою переконатись, що робота метробудівця складна й потребує пристойної і вчасної оплати. Це перші перемоги профспілкової команди на шляху до підвищення ролі профспілок у житті людини.

Під керівництвом Григорія Осового ФПУ було зроблено важливі кроки до реального підвищення соціальних стандартів трудівників, поглиблення захисту їх інтересів і прав. Процес, важкий і повний спротиву, почався. Одним з чергових досягнень Федерації профспілок став початок активної роботи на місцях, ініційованої заступником ФПУ Володимиром Саєнком.

Безпосередня підтримка профспілкового активу там, де йому це потрібно більше за все – під час акцій протесту, на зустрічах із роботодавцем, державними посадовцями чи правоохоронними органами – головна мета існування т.з. профспілкового десанту, що вже кілька місяців захищає права трудівників на місцях.

У ФПУ відзначають, що такі відрядження дозволяють краще зрозуміти суть проблеми трудового колективу та знайти необхідні важелі задля врегулювання ситуації – не зволікаючи та з більшою ефективністю.

Черговим кроком для збільшення ролі профспілок у формуванні державної політики та захисті трудових і соціально-економічних прав українців стало обрання Сергія Капліна представником ФПУ у Верховній Раді.

Таке рішення відкрило для профспілок додаткові можливості законодавчої роботи та спростило механізм привернення уваги органів державної влади і посадових осіб до проблем трудівників по всій Україні.

«Такі країни як Данія, Великобританія, Норвегія, Швеція є взірцем співпраці людей праці зі своєю владою. Там досягнуто максимальних стандартів соціального захисту населення. Найвищі зарплати, найвищі пенсії, найвищі стипендії, найвища увага влади до простих, пересічних громадян. Таку державу ми із профспілками збираємось побудувати в Україні», – говорить народний депутат України, представник ФПУ в Парламенті Сергій Каплін.

ФПУ за останні місяці застосовуючи нові методи роботи вдалось зупинити розкрадання стратегічних підприємств оборонної промисловості, заблокувати незаконні звільнення трудівників і реалізувати погашення багатомільйонних заборгованостей по заробітним платам.

Профспілковий тур підприємствами України, що розпочався всередині вересня, лише за перші тижні охопив шість міст. Від державних підприємств лісової галузі до великих промислових підприємств.

«Зруйновані величезні містоутворюючі підприємства, на яких були працевлаштовані тисячі працівників. На очах вивозяться невідомими людьми цілі заводи, які нехтують прямими положеннями Закону України «Про працю» та навіть Конституцією. Це в цивілізованій країні з декларованим верховенством права, з реформами і євроінтеграцією.

ФПУ зараз деякою мірою довелось взяти на себе роль правоохоронців – профспільчани Одеського нафтопереробного заводу самостійно встановили КПП та заблокували вивіз нафтопродуктів з території. Профспілка миколаївського «Суднобудівного заводу імені 61 комунара» перекрила дорогу Миколаїв–Одеса, вимагаючи владу розплющити очі на беззаконня. Херсонські пожежники взагалі змушені боротись за можливість рятувати людей, а не стояти перед вогнищем без рукавиць і драбин, не маючи змоги допомогти», – говорить заступник голови ФПУ Володимир Саєнко.

Фактично, профспілки сьогодні залишились чи не єдиним прихистком для українців, які мало довіряють як судам, так і міліції – навіть з літери «п». Зокрема, на порядку денному в оперативної групи ФПУ та представника профспілок у ВР Сергія Капліна:

               контроль за реалізацією плану санації Херсонського бавовняного комбінату, який має відродити підприємство, повернути 20 млн. грн. боргу по заробітних платах і працевлаштувати кілька тисяч робітників;

               націоналізація одеського НПЗ та відродження стратегічного підприємства;

               відновлення електропостачання на Миколаївському суднобудівному заводі та забезпечення роботою трудового колективу;

               заходи щодо відновлення асигнувань з Державного бюджету на фінансування державних підприємств лісової галузі;

               забезпечення участі співробітників ПАТ «Дніпрометробуд» у добудові міського метрополітену, відновлення на посаді звільненого директора підприємства Олександра Бутенка;

               реалізація права харківських рятівників захищати свої трудові інтереси;

               зупинення посягань на приватне майно ФПУ та інші.

Профспілкові перемоги розпочали хвилю трудових ініціатив по реалізації права на гідну працю – на прикладі вирішених за допомогою Федерації профспілок проблем і конфліктів почав активізуватись рух профспілкової боротьби робітників по всій Україні.

Тож сьогодні зростає й кількість звернень від первинних профспілкових організацій, направлених до ФПУ із проханням втрутитись у ситуацію та надати допомогу.

«Сьогодні ми маємо шанс вибороти таку систему керівництва державою, коли влада буде не лише рахуватись із профспілками, але й враховувати нашу думку перед усім. Коли мільйони робітників будуть приймати рішення. Це та реальність, за яку ми зараз боремось, і якої доб’ємось», – наголосив Володимир Саєнко.

Десятки звернень до владних структур і посадових осіб, розписані схеми повернення коштів, робочі групи, юридичні консультації, розслідування, мітинги та акції протесту. Саєнко каже, що це і є головна місія Федерації профспілок – не залишити людину наодинці зі своєю проблемою. Допомогти діями. Підставити плече.

Поки верстався номер.

Генерального директора ДП «Суднобудівний завод ім. 61 комунара» Федора Петрова п’ятого жовтня звільнили із займаної посади. Наступного дня Сергій Пашинський написав заяву про відставку з посади голови наглядової ради ДК «Укроборонпром», до складу якого входить суднобудівний завод. Нагадаємо, посадовців звинувачували у розкраданні активів заводу, а звільнення Ф. Петрова було однією з головних вимог акції протесту працівників «61 комунара».

Кадрові зміни відбулись після втручання Федерації профспілок України та представника ФПУ у Верховній Раді Сергія Капліна в проблему невиплат заробітних плат і порушень законодавства про працю керівництвом миколаївського підприємства.

Зазначимо, борги заводу імені 61 комунара лише по заробітній платі станом на сьогодні перевищили 30 млн. грн. Підприємство простоює багато місяців, заблоковано виконання державного оборонного замовлення із відновлення технічної готовності кораблів Військово-Морських Сил ЗСУ та Державної прикордонної служби України, які залучаються до бойового чергування та участі у міжнародних заходах.

За ініціативи заступника ФПУ Володимира Саєнка група оперативного реагування ФПУ з весни цього року вела переговори з представниками «Укроборонпрому», первинною профспілковою організацією заводу та трудовим колективом з метою врегулювання ситуації. Зокрема, було розроблено механізм погашення заборгованості перед робітниками.

Однак фіксування співробітниками фактів вивезення обладнання з території заводу продовжувалось. За інформацією народного депутата України, представника ФПУ у ВР Сергія Капліна, здійснювалось планомірне руйнування виробничих потужностей заводу, продаж дороговартісних деталей, у тому числі, до Російської Федерації з метою встановлення на ворожих ракетних крейсерах.

Нагадаємо, Федір Петров зайняв посаду директора «Суднобудівного заводу імені 61 комунара» в жовтні 2015 року, обійшовши конкурентів попри відсутність необхідної освіти, досвіду та звинувачення у фінансових махінаціях. Своє призначення Петров пояснював наявністю «програми розвитку підприємства», а завод обіцяв відновити за рік – до кінця цього жовтня.

                                                                                                     Тетяна Малашенко