obgov

 

17 квітня ц.р. у ФПУ відбулася спільна фахова нарада членів Колегії по роботі над реалізацією положень ЦП «За якісне та доступне громадське обслуговування» та представників СПО об’єднань профспілок, на якій було розглянуто розроблений Мінрегіоном України проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів з метою вдосконалення відносин у сфері житлово-комунальних послуг» (законопроект розміщено на веб-сайті   Мінрегіону України).   Головував на нараді заступник Голови ФПУ – Кондрюк С.М.

    Участь у нараді взяли представники Мінрегіону України, профспілок працівників автомобільного транспорту, державних установ, житлово-комунального господарства, освіти і науки, зв’язку, Київської обласної ради профспілок, Київської міської ради профспілок, Об’єднання «Єдність», Конфедерації вільних профспілок, Профспілки залізничників і транспортних будівельників України, Міжнародної фінансової корпорації, фахівці апарату ФПУ.

      Заступник директора департаменту Мінрегіону України Токаренко В.В. презентував законопроект і відповів на численні запитання учасників наради,  які стосувалися найбільш актуальних і чітко не визначених положень проекту нормативного акту.

      Активне обговорення викликали, зокрема,  питання щодо  обґрунтованості запровадження пені у розмірі 0,1%, повідомлення споживача  про зміну тарифів через 10 днів після їх введення ( а не навпаки – за місяць/два  до введення), порядку несанкціонованого доступу у приміщення громадян, урегулювання відносин споживач- надавач послуг, споживач – управитель, забезпечення прозорого і справедливого механізму розподілу між споживачами різниці між об’ємами води, визначеними за допомогою комерційних вузлів обліку і засобів обліку.

      Особливий наголос було зроблено на необхідності доопрацювання вимог до управителя, його прав та відповідальності, страхування.

       Як зазначили виступаючі, не повинно бути колективної відповідальності за прийняті рішення ОСББ.

       Учасники наради запропонували СПО об’єднань профспілок не підтримувати проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів з метою вдосконалення відносин у сфері житлово-комунальних послуг» як такий, що потребує суттєвого доопрацювання і прийняття якого ще не на часі.

 

Департамент бюджетної політики та  

соціального захисту