Формулювання проблеми. Класифікатор причин настання нещасного випадку містить код 32 — особиста необережність потерпілого.

Запитання. За якими критеріями визначається особиста необережність потерпілого?

Стосовно визначення терміну «особиста необережність потерпілого», який зазначено в коді 32 Класифікатора Порядку та є причиною настання нещасного випадку, повідомляємо.

Як свідчить практичний досвід, однією з причин настання нещасних випадків є особиста необережність потерпілого.

Статтею 14 Закону України «Про охорону праці» визначено, що працівник зобов'язаний дбати про особисту безпеку і здоров'я, а також про безпеку і здоров'я оточуючих людей в процесі виконання будь-яких робіт чи під час перебування на території підприємства.

Отже, у разі якщо під час розслідування нещасного випадку комісією не було встановлено впливу шкідливих та небезпечних виробничих факторів на потерпілого, не встановлено технічних та організаційних причин настання нещасного випадку, а також якщо потерпілим не було допущено порушень вимог інструкцій (правил тощо), можна вважати, що даний нещасний випадок стався внаслідок особистої необережності потерпілого.

Департамент охорони праці ФПУ