1 травня 300424
У понад 140 країнах світу відзначають 1 травня як день поваги до людей, які створюють матеріальні цінності, надають послуги, забезпечують комфорт сучасного життя. Для більшості старшого покоління ця дата памʼятна як День міжнародної солідарності трудящих.
Історія виникнення відзначення цієї дати - це страйк робітників у Чикаго в 1886 році та криваві наслідки розгону поліцейськими демонстрантів. А однією з головних вимог робітників було встановлення 8 - ми годинного робочого дня.
Необхідність врегулювання протиріч між працівниками та роботодавцями актуальна і сьогодні у всіх країнах. Адже між власниками виробництв (роботодавцями) та найманими працівниками завжди будуть існувати протиріччя в питаннях організації трудових відносин та розподілу результатів праці. Досягти балансу двох сторін трудових відносин можливо розумінням взаємозалежності та бажанням пошуку вигоди в підвищенні продуктивності праці для роботодавця і належного рівня заробітної плати, соціальних гарантій для працівників. Завдання ж держави полягає у справедливому врегулюванні трудових відносин та ефективній системі контролю за виконанням трудового законодавства.
Чи досягнуто в Україні соціальної справедливості та розумного балансу відносин між роботодавцями і працівниками за період з часу здобуття незалежності країни? Питання риторичне.
Не шукаючи політичних складових проблеми, допущених помилок та недоліків у минулому, маємо думати про сьогодення та майбутнє держави, людей.
Іде жорстока війна проти України і не до святкування 1 травня. Усвідомлення неминучості нашої ПЕРЕМОГИ має стати завданням для керівництва держави, роботодавців, професійних спілок, працівників щодо запровадження сучасних форм врегулювання трудових відносин, організації роботи з метою створення можливостей і бажань побудови соціально відповідальної повоєнної України.
Бажаю реалізації нам визначених Міжнародною організацією праці основних складових поняття гідної праці - наявність робочого місця, достатній рівень заробітної плати та безпека виробництва. Від профспілок долучаємо побажання як найшвидшої ПЕРЕМОГИ.
Слава праці! Слава Україні!
Петро Шевченко,
голова Федерації профспілок Черкаської області
 
Джерело: