lead 0204020524

Цього року близько чотирьох мільярдів людей у більш ніж 40 країнах світу матимуть можливість взяти участь у виборах. Це буде історичний рік для демократії, але якщо ми уважно подивимося на здоров'я глобальної демократії - особливо на демократичні права профспілок - вона повинна бути в інтенсивній терапії.

Профспілки є центральним елементом демократії: не може бути однієї без іншої. Саме тому глобальний профспілковий рух, як найбільший у світі соціальний рух з багаторічною історією, побудований на демократичних цінностях, повинен використовувати свою колективну силу для захисту та відновлення демократії. Цього травневого дня ми повинні замислитися над історичним внеском профспілок у розвиток демократії та мобілізуватися для збереження і зміцнення демократичних норм на робочому місці, в суспільстві та на глобальному рівні - як зазначено в кампанії Міжнародної конфедерації профспілок (МКП) «За демократію».

Глобальний занепад демократії

Протягом багатьох років звіти та опитування висвітлюють послідовну ерозію демократичних цінностей у всьому світі. Згідно зі звітом «Глобальний стан демократії у 2023 році» Міжнародного інституту демократії та сприяння виборам у Стокгольмі, з 2018 року більше країн регресували в демократичних практиках, ніж просунулися вперед.

Індекс демократії Economist Intelligence Unit за 2023 рік оцінює глобальний стан демократії на рівні 5,22 бала, що є зниженням з 5,29 бала у 2022 році під впливом конфліктів та воєн. Звіт показує, що, хоча 45,5% населення світу живуть в умовах демократії в тій чи іншій формі, лише мізерні 7,8% живуть в «повних демократіях», а 39,4% знаходяться під владою авторитарних режимів.

Тим часом Глобальний індекс прав МКП за 2023 рік демонструє тривожні тенденції: 87% країн порушують право на страйк, а 79% - право на колективні переговори. За десять років існування Індексу кількість таких порушень постійно зростала і корелює зі зростанням економічної нерівності та незахищеності.

Там, де присутність профспілок сильна, розподіл багатства і влади є більш справедливим, а довіра до демократичних процесів - вищою. Норвегія, де щільність профспілок становить 49%, а охоплення колективними договорами - 72,5%, визнана за свою дорадчу та егалітарну демократичну структуру. Однак у глобальному масштабі щільність профспілок зменшується, що шкодить демократичним правам на робочому місці та профспілковій надбавці до заробітної плати.

Відродження в політичному мейнстрімі екстремістських ідеологій, таких як фашизм, націоналізм і ксенофобія, все більше посилюється заходами жорсткої економії, що впроваджуються капіталістичними країнами. У дослідженні 2022 року «Політична ціна жорсткої економії» було проаналізовано 200 виборів по всій Європі і встановлено зв'язок між політикою жорсткої економії та зростанням кількості екстремістських партій, зниженням явки виборців і більшою політичною фрагментацією. Така економічна політика часто призводить до приватизації прибутків, що супроводжується соціалізацією збитків, і підриває довіру електорату.

Важлива роль профспілок

Профспілки відіграють ключову роль у боротьбі з цими викликами. Вони є не лише захисниками прав трудящих, але й бастіонами демократії, забезпечуючи, щоб голоси низів були почуті та враховані при формуванні політики. Сила профспілок полягає в їхній здатності організовувати та мобілізувати працівників у різних галузях, що робить їх грізною силою, яка протистоїть антидемократичним тенденціям.

В умовах посилення економічної нерівності та загрози політичним свободам проактивна позиція профспілок у боротьбі за соціальну справедливість, справедливий економічний розподіл і політичну прозорість стає ще більш життєво важливою. Профспілки сприяють розвитку культури участі та ведення переговорів, що є необхідною умовою здорового демократичного суспільства. Їхні зусилля з інформування працівників про їхні права та важливість громадянської активності значною мірою сприяють зміцненню демократичної стійкості.

Саме у відповідь на ці виклики МКП розпочала кампанію «За демократію». Вона підкреслює незамінну роль профспілок у підтримці демократичних цінностей, таких як свобода об'єднань і право на страйк, а також у відстоюванні справедливого суспільства. МКП наполягає на зміцненні основ демократії в трьох критично важливих сферах: на робочому місці, в суспільстві та на глобальній арені.

На робочому місці профспілки відстоюють своє право на організацію, вимагаючи колективних переговорів, соціального діалогу, рівного ставлення до всіх працівників і припинення насильства та утисків. У суспільстві профспілки наголошують на праві на протест і свободу слова, вільну пресу для викриття несправедливості, реальну гендерну рівність, справедливе оподаткування для фінансування загального соціального захисту, справедливий перехідний період для всіх працівників і опір ідеології ненависті та корпоративному домінуванню у формуванні політики. У всьому світі профспілки вимагають реформування міжнародних економічних структур з метою створення систем, що ставлять суспільний добробут, права людини і трудові стандарти вище приватного прибутку, просуваючи репрезентативну багатосторонність і рівноправне глобальне співробітництво.

Святкуючи Першотравень, ми повинні не лише згадати історичну роль профспілок у розбудові демократії, але й надати їм можливість зміцнювати та омолоджувати демократичні цінності сьогодні. Кампанія «За демократію» - це заклик до трудящих, профспілок та їхніх союзників у всьому світі об'єднатися заради демократичного оновлення.

Демократія - це не просто політичний ідеал, а реальність, яку трудящі мають унікальну кваліфікацію, щоб підтримувати, захищати і просувати, гарантуючи, що вона залишиться щоденним життєвим досвідом для всіх. Завдяки колективним діям і непохитній відданості демократичним принципам профспілки залишатимуться на передовій боротьби за більш справедливий і рівноправний світ.

Джерело: https://www.socialeurope.eu/mayday-mayday-democracy-in-peril

Автор:

Люк Тріангл - генеральний секретар Міжнародної конфедерації профспілок