А34

 

Як забезпечити надійний та якісний захист законних прав працівників? Що треба, у першу чергу, зробити, щоб не допустити звуження трудових прав людини праці? Якою має бути роль профспілок у вирішенні наболілих проблем соціально-економічного життя країни? На ці та інші запитання, які зараз турбують членів профспілок, всіх працівників, шукали відповіді учасники засідання Спільного представницького органу репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні, що відбувся 23 жовтня у Будинку профспілок.

 

На розгляд СПО було винесено питання «Про схвалення профспілкового проекту Трудового кодексу України та подальші дії всеукраїнських профспілок та репрезентативних профспілкових об’єднань щодо недопущення лібералізації трудового законодавства».

У своїй доповіді Перший заступник Голови СПО об’єднання профспілок, заступник Голови ФПУ Олександр Шубін проаналізував ситуацію, яка склалася з намаганнями внести ліберальні зміни у національне трудове законодавство і поінформував про дії СПО об’єднань профспілок, ФПУ та її членських організацій щодо недопущення погіршення становища працюючої людини.

Члени СПО обговорили порушене питання і прийняли рішення схвалити проект профспілкового Трудового кодексу України, підготовлений робочою групою з представників СПО об’єднань профспілок.

У своїх виступах члени СПО зазначили, що необхідно розпочати активну роботу по просуванню саме профспілкового проекту ТК, аргументовано демонструвати його переваги, знаходити шляхи для забезпечення його законодавчої підтримки.

А також запропонувати заступнику Голови СПО об’єднань профспілок, народному депутату України Михайлу Волинцю провести відповідну роботу серед народних депутатів та як суб’єкту законодавчої ініціативи внести на розгляд парламенту саме профспілковий варіант Трудового кодексу. Керівникам профоб’єднань, які входять до складу СПО рекомендовано провести роботу з народними депутатами України з метою забезпечення реєстрації цього проекту у Верховній Раді України до 1 листопада 2019 року.

СПО ухвалив рішення узагальнити пропозиції членських організацій щодо колективних дій на підтримку профспілкового Трудового кодексу України та визначити відповідальних за їх координацію до 30 жовтня 2019 року, забезпечити широке обговорення профспілкового проекту та надійне його супроводження.

Під час засідання було також обговорено низку інших важливих питань, серед яких: «Про ініціативи Уряду та Парламенту щодо розрахунку та застосування прожиткового мiнiмуму», «Про затвердження Положення про участь СПО об’єднань профспілок у формуванні державного замовлення на підготовку фахівців, наукових, науково-педагогічних та робітничих кадрів, на підвищення кваліфікації та перепідготовку кадрів». «Про непогодження проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо стабілізації функціонування системи загальнообов’язкового державного соціального страхування» та інші.

 

З цих питань було ухвалено відповідні рішення.

 

 

 

А2

 

А30

 

 А31

 

 

 

Прес-центр ФПУ