dsc 1131 1

 

22 квітня у Києві Всеукраїнська громадська організація «Асоціація правників України» провела круглий стіл під назвою: «Новий Кодекс законів про працю: погляд в Європу». У заході взяв участь і виступив заступник Голови ФПУ Сергій Українець.

 

До участі у обговоренні нового трудового законодавства було запрошено представників профспілок, роботодавців, правників, науковців, бізнесменів.

Для учасників було важливим обговорити, наскільки буде гармонізуватиметься трудове законодавство України з європейським і наскільки цьому відповідає новий Трудовий кодекс, проект якого зараз обговорюється у суспільстві (йшлося про законопроект 1658 , зареєстрований у ВР 27.12.2014р.. що має назву «Проект Трудового кодексу України», і внесений народним депутатом України Папієвим М.М.).

Дискусія виявилась досить цікавою і саме представникам профспілок вдалося спрямувати її до русла обговорення нового трудового законодавства саме з точки зору права, а не економічної доцільності, або зручності роботи бізнесу. Пославшись на норму Конституції України (ст.3), в якій написано: «права і свободи людини визначають зміст і спрямованість діяльності держави», а затвердження цих права є основним обов’язком держави, С.Українець наголосив, що новий ТК - не має розглядатись як тимчасовий правовий акт, він має бути ухвалений як стратегічний документ, а тому повинен вмістити в себе перспективи розвитку трудового права.

Потрібно провести всебічний аналіз, насамперед, європейського законодавства, усіх Конвенцій МОП, - не тільки тих, що Україна вже ратифікувала, а й тих, що планується ратифікувати у майбутньому. ТК має містити в собі положення Європейської соціальної Хартії. Потрібно врахувати і те, що Президент України у «Стратегії – 2020» чітко вказав її мету – це досягнення європейських стандартів життя, в тому числі і трудових стандартів.

Більш того, в Угоді про Асоціацію України з ЄС (ст.424) зазначено, що Україна забезпечуватиме поступове наближення до права, стандартів та практики Євросоюзу у сфері зайнятості, соціальної політики, тобто ТК має бути зорієнтовано на прогрес права, - наполягали профспілки. ТК, який розрахований на перспективу, вже зараз має бути гармонізований з тими прогресивними нормами, що діють у європейському і світовому законодавстві.

Профспілки запропонували науковцям визначити базові принципи побудови Кодексу, вдосконалити понятійний апарат і головне – визначити предмет правового врегулювання.

- Таким предметом є «трудові відносини», - зазначив заступник Голови ФПУ, - вчені з нами погодились і ми зараз це відпрацьовуємо з наукової точки зору. Правники і юристи підтримали наші пропозиції, що дуже важливо.

Учасниками зібрання було визнано, що вводити в дію новий Кодекс потрібно не відразу, а з відтермінуванням мінімум у рік , тому що до тих новацій, які будуть запроваджені в Кодексі, потрібно встигнути прилаштуватися як практикам-юристам, так і кадровикам на підприємствам, і сам працівникам. Також потрібно підвищувати рівень правової свідомості громадян, яким вже доведеться працювати за інших умов, передбаченими новим трудовим законодавством.

Учасники круглого столу дійшли спільної думки, що новий ТК має бути побудований, передусім, на верховенстві права, на перевазі прав людини перед економічними інтересами бізнесу, а не навпаки.

Учасники дискусії у своїх виступах наголошували на тому, що у випадках, коли роботодавці зацікавлені у створенні і збереженні високопродуктивної робочої сили, - щоб люди мали хорошу зарплату, хороші умови праці, - тоді вони працюють по-державному, а якщо ні, - тоді вони недобросовісні бізнесмени.

Вся система права має будуватися на тому, щоб підтримати добросовісних стратегічних роботодавців і в цьому буде гарантія економічної конкуренції та подальшого розвитку нашої держави.

 

ІАЦ