ЗМІ 

Як повідомляють українські засоби масової інформації, про це заявив Голова Спільного представницького органу об’єднань профспілок, Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий.

Ініціатива Глави держави та його доручення Уряду підвищити рівень життя українських громадян – не просто бажання влади, це її конституційний обов’язок – дбати про добробут громадян, забезпечуючи їх право на достатній життєвий рівень, як це прописано у ст. 48 Конституції України, – сказав він.Тому внесений до парламенту Президентом України Володимиром Зеленським законопроект №3963, яким пропонується вже з 1 вересня ц.р. встановити мінімальну зарплату на рівні 5 тис.грн. (зараз – 4723 грн.), профспілками однозначно підтримується.

Саме на необхідності підвищення державних соціальних стандартів постійно наголошують профспілки у комунікаціях з урядовою стороною та роботодавцями, оскільки існуюча мінімальна зарплата «не дотягує» до фактичного прожиткового мінімуму, який за цінами червня п.р. вже дорівнює 5149 грн. (тобто є більшим, ніж пропонується владою), і буде далі зростати.

Потрібно також нагадати, що соціальні партнери, підписавши чинну Генеральну угоду 2019-21 рр., взяли на себе обов'язок, що мінімалка не повинна бути нижчою за фактичний прожитковий мінімум.Такис чином, правові підстави для збільшення мінімальної зарплати є, питання – чи призведе запропоноване підвищення до дисбалансу в макроекономіці?

Лідер профспілок вважає, що ні, тому що фонд оплати праці у структурі витрат вітчизняних підприємств є незначним і становить, наприклад, у промисловості всього від 5 до 8%, тоді як в європейських країнах цей показник набагато вищий – 25-30%. Отже, український бізнес недооцінює працю людей, постійно занижуючи рівень зарплат, що є ознакою соціальної несправедливості.

Профспілки з цим не можуть миритись.

– Бізнесу можна зекономити на чомусь іншому, а людям потрібно додати до зарплати, – переконаний Голова СПО об'єднань профспілок. – Підвищення зарплати – це імідж держави, тому обов’язок як Президента України, так і Уряду зробити все для того, щоб вектор соціальної спрямованості їхньої політики дійсно відповідав європейським цінностям і стандартам.

Прес-центр ФПУ