КИВ

Ця думка червоною стрічкою проходила через виступи делегатів XII Київської міської міжспілкової конференції профспілок, що відбулась 22 вересня у Будинку профспілок.

 Треба зазначити, що і в звіті, з яким виступив Голова Київміськпрофради Валентин Мельник, і у виступах делегатів форуму разом з інформацією про досягнення та позитивний досвід чимало уваги було приділено саме невирішеним проблемам та пропозиціям щодо шляхів їх вирішення    

Зокрема, наголошувалось, що необхідно рішуче та ефективно вирішувати питання щодо   Територіальної угоди.«Ось уже три роки ведуться перемовини по її оновленню, осучасненню, - підкреслив Валентин Мельник.. - Наша позиція чітка: це має бути дорожня карта з конкретними цілями, завданнями та термінами досягнення. Особливе значення вона буде мати в умовах пандемії та визначених Кабінетом Міністрів України стратегічних напрямках розвитку країни і, зокрема, м.Києва. В ній мають бути  визначені пріоритети розвитку міста і схвалена депутатами Київради, а отже і вони би мали нести відповідальність за її виконання».

Голова Київміськпрофради зазначив, що це би мало місце, якби Угода підписувалась в чотиристоронньому форматі. Про це ми говоримо не один рік – але результат нульовий. Відсутність впливу на депутатський корпус Київради не дає змогу привернути увагу до болючих питань, які турбують киян і про які ми, профспілки, знаємо. І 25 жовтня, коли пройдуть місцеві вибори, «ми повинні дати оцінку тим, хто вже був у владі».

КИВ4

«Міська Тристороння соціально-економічна рада хоча і розглядала ряд важливих питань, зокрема, виконання цільових програм, зміна тарифів на послуги ЖКГ, на перевезення пасажирів і вартості проїзних квитків, питання зайнятості, охорони праці та інші, але суттєвого впливу її рішення на зміну стану справ не мали, - сказав Валентин Мельник.-  До того ж представники державної сторони, які є в цій Раді, не мають владних повноважень і не в змозі впливати як на прийняття, так і на виконання рішень.

Така негативна практика призвела, що і об’єднання роботодавців практично вийшло з цього процесу, адже їх не чують, влада не створює їм привабливі умови для їх діяльності. Постає питання, якщо до своїх таке відношення, то що будуть робити інвестори? Саме тому інвестиційний клімат потребує не просто пом’якшення, а радикальних змін для тих, хто прийшов з капіталом. Потрібно змінювати світогляд владних структур. Президент оголосив відродження індустріалізації. КМДА проводить інвестиційний форум в час, коли іноземці не можуть в’їхати в країну, в умовах Пандемії. А до того часу, що заважало зустрітись з промисловцями міста?  - почути, допомогти розвивати і це було би сигналом для зовнішніх інвесторів».

Темі необхідності підписання Територіальної угоди торкнувся у своєму виступі Голова СПО обєднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий. Він наголосив на тому, що СПО обєднань профспілок, Федерація профспілок України в дуже складних умовах все ж домоглися підписання Генеральної угоди на новий строк. Це відбулося як шляхом конструктивних переговорів, соціального діалогу, так і активних масових акцій протесту. Саме завдяки цим інструментам та методам профспілкового тиску вдалося не дозволити владі прийняти антисоціальні законі щодо праці, трудових відносин і профспілок.

КИВ6

Григорій Осовий також  зазначив, що активна та послідовна позиція СПО обєднань профспілок та ФПУ стосовно рівня оплати праці та мінімальної зарплати призвело до їх збільшення. Він також закликав первинні профспілкові організації більш активно використовувати всі форми та засоби соціально-економічного захисту працівників. «Саме у первинних профорганізаціях формується базис боротьбі за права та інтереси людей праці», - підкреслив він.

Питання підвищення якості та ефективності такого захисту, необхідності створювати центриі та факультативи для підготовки і навчання профспілкового активу говорили у своїх виступах голова Київської міської профспілки працівників ЖКГ та сфери послуг Віктор Сурмак, голова Молодіжної ради Київської міськпрофспілки Павло Бабич, заступник голови Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України Олександр Трофименко, голова ППО КП «Керуюча компанія за обслуговування житлового фонду Соломянського району м. Києва» Людмила Оніщенко.

КИВ2

Шляхом прямого голосування Головою Київської міскпрофради обрано Валентина Мельника, заступниками Голови – Тетяну Орисенко та Інну Лінчевську.

Ми вітаємо з обранням нове керівництво Київміськпрофради та бажаємо їм нових досягнень у справі захисту законних прав та інтересів людини праці.

Прес-центр ФПУ           .