ТОР

   Гідна заробітна плата, обґрунтовані тарифи і ціни, пенсійна реформа, соціальний діалог,  шляхи вирішення галузевих проблем, підвищення ефективності профспілкової діяльності – всі ці актуальні питання були та залишаються у центрі уваги Центральної Ради Всеукраїнської профспілки працівників і підприємців торгівлі, громадського харчування та послуг. На цьому акцентували делегати VII - го з’їзду Профспілки, що відбувся 29 вересня у столичному Будинку профспілок.  В роботі форуму взяли участь Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий і заступник Голови ФПУ Євген Драпятий.

 У звіті про роботу Центральної Ради за період з липня 2015 по вересень 2020 рр, з яким виступила Голова Профспілки Тетяна Ясько, виступах делегатів форуму зазначалось, що  з ряду загальних міжгалузевих питань профспілка солідарно діяла разом з іншими профспілками, Федерацією профспілок України.   Підкреслювалось, що Профспілка прийняла участь у десяти протестних акціях профспілок.

ТОР1

Наголошувалось, що головне місце в роботі ЦР займали питання заробітної плати. Підтримуючи  підвищення мінімальної зарплати, Профспілка завжди  наполягала при цьому на зменшенні податкового навантаження, особливо для малого та середнього підприємництва. Тому профспілка принципово наполягає  на реформуванні оплати праці і податкового законодавства. 

В пенсійному забезпеченні саме за наполяганням профспілок за звітний період відновлена виплата пенсій в повному обсязі працюючим пенсіонерам, скасовано оподаткування пенсій, запроваджено щорічну їх індексацію, автоматичний перерахунок працюючим пенсіонерам через кожні два роки, встановлено мінімальний розмір пенсії для тих, хто має великий страховий стаж на рівні 40% мінімальної зарплати.

ТОР2

 

Активними були дії Профспілки у сфері боротьби проти агресивних спроб влади змінити законодавство про працю. «Зараз у профспілок немає важливішого завдання, ніж не допустити лібералізацію трудового законодавства, яке погіршує права та інтереси людини праці і  довести до людей, що вони повинні  бути  готовими  активно захищати  свої права», - підкреслила Тетяна Ясько.

Особлива увага у звітному періоді  приділялась проблемам внутрішньої торгівлі, малому і середньому підприємництву, оскільки в торгівлі більш 50% саме малих і середніх підприємств.     Цим питанням було присвячено 2 окремих засідання Центральної Ради, велась наполеглива робота з різними структурами по їх вирішенню. Центральна Рада намагалась також оперативно реагувати і на поточні проблеми.

ТОР3

 «Боротьба продовжується і дуже важливо бути в цій боротьбі єдиними, сильними, бо це боротьба за достойне життя українців, членів профспілки. Я сподіваюсь, що наша профспілка буде й надалі активною в цьому», - наголосила Тетяна Ясько.

 Голова ФПУ Григорій Осовий у своєму виступі  проінформував учасників форуму про діяльність Федерації профспілок України у сучасних складних соціально-економічних умовах, позицію Федерації щодо пріоритетних питань захисту законних прав та інтересів працівників. Профспілковий лідер наголосив на тому, що зараз необхідно наполегливо шукати партнерів для підвищення якості та ефективності соціально-економічного захисту людини праці. Навіть у цих непростих умовах треба розвивати та поглиблювати соціальний діалог, перш за все, з роботодавцями, органами влади та органами самоврядування. Час вимагає суспільного договору, меморандумів про співпрацю.

ТОР4

 Григорій Осовий акцентував на тому, що сьогодні такий час, що треба профспілкам не тільки критикувати владу, виступати з акціями протесту проти її дій, але треба самим йти у владу на різних рівнях. І в цьому полягає одне з головних завдань профспілок.

.  Заступник Голови ФПУ Євген Драп'ятий вручив високі нагороди Федерації профспілок України  ряду активних та креативних членів Профспілки та побажав їм нових досягнень.

ТОР7

ТОР8 

Учасники форуму схвалили звіт Центральної ради Профспілки та визнали роботу ЦР задовільною.

 Була також прийнята Резолюція  про завдання Профспілки на наступний період

ТОР6

 На форумі Головою Профспілки обрано Тетяну Ясько, заступником Голови Профспілки – Катерину Макаренко.

Вітаємо Тетяну Дмитрівну та Катерину Карлівну з обранням на ці посади та бажаємо їм здоров’я та успіхів у справі захисту законних  прав та інтересів людини праці.

 Прес-центр ФПУ