11329899 740636469392954 415817661914206751 n

 

 

Протягом трьох днів з 20 по 22 травня в Брюсселі проходила конференція на високому рівні профспілок країн Східного партнерства – Азербайджану, Білорусі, Вірменії, Грузії, Молдови та України щодо перегляду Європейської політики сусідства.  Від ФПУ у роботі конференції взяли  участь Голова ФПУ Григорій Осовий, заступник Голови ФПУ  Сергій Кондрюк, керівник департаменту виробничої політики та колдоговірної роботи апарату ФПУ Олена Лобченко та  керівник  департаменту міжнародної роботи апарату ФПУ Василь Шилов. Організатором конференції виступила Загальноєвропейська регіональна рада Міжнародної конфедерації профспілок, яка взяла всі витрати на себе.

Як відомо, Президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер доручив Єврокомісару з питань «Європейської політики сусідства та переговорів про розширення» переосмислити європейську політику сусідства (ЄПС) протягом найближчих 12 місяців. 4 березня 2015 року верховний представник Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки/Віце-президент Єврокомісії Федеріка Могеріні та комісар з питань європейської політики сусідства та перемовин із розширення Йоханнес Ган дали старт консультаціям щодо майбутнього європейської політики сусідства (ЄПС).

Після десяти років регулярних переглядів політики сусідства  фактично вперше до обговорення було вирішено залучити громадянське суспільство. Все буде залежати від того, як буде здійснено процес.

На думку профспілок, «перезавантаження ЄПС» повинно привести  до її більшої «соціалізації». Адже в інтересах ЄС розвивати мир, стабільність і процвітання на своїх кордонах. Перегляд політики сусідства має сприяти більш рівноправному партнерству, яке принесе кращі результати.

Консультації будуть тривати до кінця червня 2015 року з якомога ширшим колом партнерів у сусідніх країнах і з зацікавленими сторонами в ЄС. Процес консультацій переслідує чотири пріоритети: диференціацію; зосередженість; гнучкість; власність і видимість. Визначено п'ять сфер, в яких обидві сторони мають спільні інтереси: торгівля та економічний розвиток; зв’язки; безпека; управління; міграція та мобільність.

Для спрямування дебатів 4 березня був схвалений спільний документ для консультацій Європейської комісії та Високого представника, у якому викладені деякі попередні висновки щодо уроків отриманих від ЄПС по сьогоднішній день, а також ключові питання для обговорення з партнерами і зацікавленими сторонами. Після цих консультацій, восени буде оприлюднене повідомлення Єврокомісії з пропозиціями щодо майбутнього Європейської політики сусідства. Усі зацікавлені організації та особи запрошуються взяти участь у консультаціях, для чого надсилати свої пропозиції в електронному вигляді на адресу Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. на будь-якій мові ЄС, бажано англійській, щоб Комісія могла їх швидше опрацювати. 

Судячи з виступів на конференції високих очільників Єврокомісії, деякі з них відразу відлітали на саміт до Риги, Єврокомісія  розуміє необхідність зміцнення в сусідніх країнах основоположних прав та фундаментальних цінностей,  роль профспілок у формуванні та реалізації політики сусідства та готова підтримувати з ними діалог.

Федерація профспілок України розглядає перегляд європейської політики сусідства як можливість переорієнтації напряму розвитку ЄПС  у ствердженні в сусідніх країнах верховенства закону, прав людини, включаючи права трудящих. ФПУ вважає, що ЄС має дотримуватися узгодженої стратегії і тактики по відношенню до всіх країн поза Євросоюзом, спрямованої на підтримку принципів належного врядування, демократії, соціальної та економічної справедливості. 

 У світлі цього важливо сприяти приєднанню України до Європейської соціальної хартії (переглянутої) в повному обсязі та приведенню українського законодавства у повну відповідність до положень Хартії, які Україною ще не ратифіковані, а також ратифікації Україною Конвенції МОП № 102 Про мінімальні соціальні стандарти.

Фокус макроекономічної політики повинен бути перенацілений на підтримку процесу створення робочих місць і справжньої стабільності - мета, яка, навряд чи сумісна з повномасштабною лібералізацією економіки та торгівлі.

Абсолютно необхідним є використання торгової політики для підтримки Цілей розвитку тисячоліття.  У зв’язку з цим заслуговує на увагу включення в цьому році у недавньому спільному звіті Єврокомісії та Комітету соціального захисту цілей  сталого розвитку до інструментів соціального захисту. Слід зазначити, що ФПУ  поки що єдиний національний профцентр, який надіслав свої пропозиції до урядового офісу з євроінтеграції в Україні,   Єврокомісії та Загальноєвропейській  раді профспілок МКП.

На конференції вироблені підходи щодо підготовки спільного документу профспілками країн «шістки», визначено його пріоритети. Завершити підготовку цього документу планується в середині червня. Досягнута домовленість щодо визначення  координаторів від кожної країни, які будуть здійснювати моніторинг ходу реалізації оновленого документу та забезпечать тісну координацію дій національних профцентрів. Обговорено форми допомоги ВЕРСу МКП у приведенні в першу чергу соціального законодавства України до європейського, визначено перелік відповідних директив Ради, Європейського парламенту, Європейської комісії тощо, імплементація яких має стати зоною особливої уваги профспілок.

Кожний бажаючий член профспілки може надіслати свої пропозиції для включення їх до спільного документу профспілок «шістки». Електронна адреса, на яку можна надсилати пропозиції в Україні Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

 

 

               Департамент міжнародної роботи апарату ФПУ

 

11244912 740562486067019 4785163407179981373 n

 

11014937 740641916059076 4957620898249524826 n

 

 

 

11053485 740642002725734 8942664119053132373 n

 

10527549 740638512726083 8502601125366791561 n