МОП

 

 

 

Актуальні проблеми забезпечення захисту соціально-економічних прав та інтересів працівників з ініціативи профспілок обговорюються під час дводенної консультативної зустрічі з членами багатодисциплінарної місії Міжнародної організації праці, яка почалась 3 вересня у Києві. У заході беруть участь Голова СПО об’єднань профспілок, голова ФПУ Григорій Осовий, перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок, заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк, керівники низки членських організацій та співробітники апарату ФПУ.

 

Національні програми гідної праці були започатковані в 2004 році в якості основного механізму надання допомоги країнам з боку МОП. Вони мають свої часові рамки та забезпечуються ресурсами для реалізації. Програми мають дві основні мети. По-перше, вони сприяють реалізації гідної праці як ключового компоненту національних стратегій розвитку. По-друге, вони надають знання, інструменти, інформаційні можливості та співробітництво МОП до послуг національних тристоронніх учасників у рамках орієнтованого на результати підходу з метою просування Програми гідної праці в сферах компетенції МОП. Трипартизм і соціальний діалог є центральними елементами в плануванні та реалізації узгоджених комплексних національних програм МОП.

 

Національні програми гідної праці є конкретним внеском МОП у національні програми ООН і є одним із основних інструментів покращення міжнародного технічного співробітництва.

 

Кожна програма побудована навколо обмеженої кількості національних пріоритетів і результатів, які визначаються у консультаціях із тристоронніми учасниками. Максимальна кількість пріоритетів – три. Пріоритети і результати програм гідної праці відображають ситуацію в країні (яка стосується мандату МОП), спільні пріоритети тристоронніх учасників, глобальні цілі та зобов’язання МОП, порівняльну перевагу МОП (де її внесок буде найціннішим).

 

Програма київської консультативної зустрічі передбачає окремі консультації з представниками Уряду, організацій роботодавців та працівників, а також спільні засідання, під час яких свої позиції та пропозиції представляють всі учасники соціального діалогу. Після визначення пріоритетів при обговорені основних досягнень поточної Програми Гідної праці, представлення діяльності за 2015 рік та нової Програми Гідної праці учасники зустрічі проведуть підбиття підсумків та погодження подальших кроків для реалізації Програми в Україні.

 

МОП1

 

 

Відкриваючі зустріч з профспілковою стороною консультацій, старший спеціаліст з питань діяльності організацій працівників з Будапештського Бюро МОП для країн Центральної та Східної Європи Овідіу Журка зазначив, що під час консультацій дуже важливо отримати відповіді на актуальні питання, зокрема про те, які потрібно здійснити кроки для подолання викликів сьогодення та майбутнього. Для цього треба ретельно та ефективно проаналізувати ситуацію щодо гідної праці в Україні, спільно шукати шляхи її покращення. Зі свого боку, запевнив він, МОП і надалі буде сприяти цьому процесу.

 

Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий, якій виступив від імені профспілкової сторони, наголосив на тому, що перетворення, що відбулись в останні півтора роки в Україні, не дозволили реалізувати Програму Гідної праці на 2012 – 2015 років в тих масштабах і задумах, які пропонувалися. Наприклад, що стосується зайнятості, заробітної плати і реальних доходів,  маємо зовсім інші, негативні показники. Що стосується соціального діалогу, він обмежений декількома речами. Перше: Уряд підписав угоду з МВФ. До цієї угоди він не проводив діалог з профспілками і, зрозуміло, в угоді є немало речей, що профспілкам не подобаються, але вони, на жаль, не мають можливості впливати на її трансформацію.

 

«З іншого боку ми маємо Угоду про асоціацію Україна – ЄС, яка тривалий час опрацьовувалась у Україні, але діалог по цієї угоді теж було обмежено, - підкреслив Голова ФПУ. – Хоча в цілому профспілки підтримали необхідність асоціації з ЄС і прикладають зусилля, щоб передбачені угодою заході були виконанні, зокрема ті, які стосуються європейських соціальних стандартів і норм праці».

 

Григорій Осовий зазначив, що для серйозного аналізу реалізації Програми на 2012 – 2015 роки та обговорення нової Програми на 2016 – 2019 роки необхідно провести чесну діагностику ситуації, яка є в сфері соціально – трудових відносин і соціального діалогу.

 

МОП5

 

 

«Мені здається, що МОП та зокрема його Будапештське відділення недостатньо оцінили складність ситуації в нашої країні і, можливо, діяли по стандарту попередньої угоди, тоді як треба було виходити за її рамки і реагувати на конкретний контекст соціально-трудових відносин і соціальної ситуації, які складались останнім часом, - підкреслив профспілковий лідер. – Вважаю, що ми можемо підправити ситуаціє за допомогою таких зустрічей, під час яких є можливість висказати свої думки та пропозиції, отримати підтримку з боку такої авторитетної організації, як міжнародна організація праці».

 

МОП4

 

 

Григорій Осовий наголосив на тому, що багато «класичних» підходів МОП не працюють в Україні в силу її специфічної ситуації. Тому в умовах економічної кризи та жорсткої бюджетної економії треба спільно шукати ефективні шляхи вирішення актуальної проблеми підвищення рівня захисту соціально-економічних та трудових прав працівників. Представник профспілок зазначив, що такі зустрічі та консультації, безумовно, будуть сприяти вирішенню цієї та інших проблем, що турбують зараз людину праці в Україні.

 

МОП3

 

4 вересня консультативну зустріч буде продовжено.

 

 

 

Прес-центр ФПУ