ПРЕЗИДІЯ

16 липня 2018 р. Президія Ради профспілок Івано-Франківської області на основі рішень обласних організацій профспілок, враховуючи політичну ситуацію в Україні, прийняла Постанову «Про подальші дії профспілок у зв’язку з наступом влади на права профспілок» і направила її ФПУ для врахування при розгляді цього питання Президією ФПУ.

Відкриваючи засідання Президії, голова Ради профспілок області Ігор БАСЮК акцентував на причинах ініціювання профспілками акцій протесту.

Він нагадав, що у червні ц.р. на засіданні Президії ФПУ, де розглядалися важливі питання щодо ситуації, яка склалася у взаємовідносинах між соціальними партнерами, в першу чергу – між ФПУ та Кабінетом Міністрів України, йшлося про необхідність проведення робочої зустрічі членів Президії ФПУ із Прем’єр-Міністром України В.Б. Гройманом з метою отримання аргументованих відповідей і роз’яснень з приводу не врахування пропозицій профспілок щодо формування бюджету України, непрозорості формування цін на житлово-комунальні послуги, в першу чергу на природний газ українського видобутку, електроенергію, підвищення рівня соціальних стандартів, таких як прожитковий мінімум, мінімальна зарплата, регулювання цін на товари першої необхідності, не забезпечення пріоритету захисту українського товаровиробника та ін. вкрай важливих проблем, що впливають на життя не тільки членів профспілок, а і всього населення України.

Керівники галузевих організацій профспілок взяли активну участь в обговоренні питання, зазначивши про поглиблення кризових явищ у всіх сферах життєдіяльності суспільства, падіння рівня життя людей, важку демографічну ситуацію, загрозливу для держави трудову міграцію і пов’язані з нею негаразди. Після бурхливого обговорення ситуації Президія Ради прийняла рішення звернутися до Всеукраїнських профспілок і територіальних організацій профспілок ухвалити рішення колегіальних органів та направити їх до ФПУ для прийняття відповідного консолідованого рішення Президією ФПУ щодо подальших дій.

Більшістю голосів учасники засідання прийняли рішення про необхідність участі в акції протесту і запропонували ФПУ провести таку акцію у два етапи – спершу в обласних центрах України – в другій половині вересня ц.р., а згодом - у м.Києві під стінами Кабінету міністрів України – у першій декаді жовтня.

М. Павлишин,

м. Івано-Франківськ