ЛИТ

 

7 вересня Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий, який є координатором Української частини Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС, зустрівся з членом Європейського економічно-соціального комітету, Співголовою Платформи громадянського суспільства Україна –ЄС від сторони ЄС Альфредасом Йонушкой.

Окрім Григорія Осового Українську частину Платформи громадянського суспільства Україна–ЄС представляли координатори двох інших сторін - Родіон Колишко від сторони роботодавців і Зоряна Міщук від громадянського сектору.

У зустрічі також взяв участь заступник керівника Департаменту міжнародних зв’язків ФПУ Роман Кравчик.

Вітаючи учасників зустрічі, Альфредас Йонушка проінформував про діяльність Платформи громадянського суспільства Україна – ЄС від сторони ЄС та Європейського економічно-соціального комітету, підкреслив, що підтримка України на її шляху реформ та будівництва справжнього громадського суспільства з боку поважних європейських структур продовжується та поглиблюється.

Але, за словами гостя, в Європі та структурах ЄС відчувається брак об’єктивної та правдивої інформації про Україну та про ті події, що відбуваються в нашої країні. Саме тому дуже важко буває переконати європейських чиновників звернути увагу на проблеми громадянського суспільства та громадських організацій в Україні.

Гість поцікавився ставленням представників громадянського суспільства до нових ініціатив Уряду, поглядом на ситуацію в країні, оцінкою подій зсередини.

Альфредас Йонушка дав низку актуальних та змістовних порад, як підвищити інформаційний вплив з боку України та зокрема з боку Української частини Платформи громадянського суспільства Україна - ЄС.

Координатор Української частини Платформи громадянського суспільства Україна - ЄС, Голова ФПУ Григорій Осовий проінформував гостя про пріоритетні теми, над якими працює УС Платформи в 2016 році – права людини та ринок праці, доповіді з яких будуть представлені на спільному засіданні української та європейської частин Платформи у листопаді в Києві.

 

Григорій Осовий також дав оцінку соціальній ситуації в країні, Він зазначив, що становище найманих працівників, інтереси яких представляє ФПУ, досить складне. Профспілки ведуть велику роботу по соціально-економічному захисту людини праці. Вони розвивають співробітництво з роботодавцями та урядом з метою покращити становище працівників. Продовжується робота над Трудовим кодексом. Нещодавно відбулась знаменна подія – було підписано Генеральну угоду на 2016 – 2017 роки.

Але соціально-економічна ситуація в україні залишається дуже складною, наголосив Григорій Осовий. Перше завдання на сьогодні – це створення робочих місць. Потрібно надати можливість людям працювати. За останні два роки втрачено майже 2 млн. робочих місць. Країна потребує великих ресурсів, – йде війна на Сході, тому залучення людей, які хочуть і можуть працювати, має бути найпершим завданням для Уряду.

Ще одне завдання для Уряду, роботодавців та профспілок – реформа оплати праці. Сьогодні праця знецінена і Україна по рівню зарплат знаходиться на останніх штабелях. Потрібен справедливий розподіл суспільного продукту, результатів праці: людина має отримувати належне.

Тому має бути проведена реформа заробітної плати і підвищення зарплати не на 3-5%, як наразі пропонується, а в декілька разів, щоб підвищити купівельну спроможність людей і захистити їх від бідності.

Серед інших питань, піднятих на зустрічі представниками громадянського суспільства, – ефективне функціонування зони вільної торгівлі; фінансова підтримка інституцій громадянського суспільства, що сприятиме реалізації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС; робота над проектом нового Трудового кодексу, що має наблизити трудове законодавство України до норм ЄС.

Як наголосив Григорій Осовий, підвищення цін на газ для населення та тарифів на послуги ЖКХ можуть викликати вощенні хвилі протестів. Ситуація загостриться. І треба вже зараз шукати потрібні рішення, що пом’якшили би ціновий удар і сприяли би зростанню доходів людей.

 

Прес-центр ФПУ

 

ЛИТ1

 

ЛИТ2

 

ЛИТ3

 

ЛИТ5

 

ЛИТ6