280x220

 

11 лютого 2016 року в м. Брюссель відбулося перше в поточному році засідання Платформи громадянського суспільства Україна-ЕС, у якому взяв участь Голова ФПУ, Член керівного комітету Української Сторони ПГС Григорій Осовий.

 

Окрім організаційних питань та обговорення звітів експертів Платформи щодо оцінки енергетичної та антикорупційної політики України, були озвучені основні позиції щодо посилення економічної співпраці між інституціями обох сторін Угоди:

1) перспектива Зони вільної торгівлі між Україною та ЄС, окрім суто торговельних аспектів, лобіювання розширення експортної спроможності вітчизняних виробників розглядається як механізм залучення інвестицій в українську економіку, пошук додаткового капіталу для модернізації національного виробництва через, зокрема, створення Фонду для підтримки зазначених ініціатив;

2) необхідність посилення секторального співробітництва та вибудовування прямих та дієвих комунікацій між підприємцями України та ЄС;

3) важливість моніторингу ефективності та активної участі громадянського суспільств під час реалізації програм та проектів фінансової та технічної підтримки малого та середнього бізнесу ( таких як COSME, HORIZON 2020 та ін.). З боку європейської сторони були озвучені основні виклики для ефективного виконання вищезазначених питань:

1) відсутність гарантій в Україні для захисту майнових прав потенційного інвестора;

2) неефективна реформа правоохоронної та судової системи;

3) питання відкритості та вільного доступу до реєстрів майнових прав;

4) сталість законодавчої бази;

5) стабільність фінансової та банківської системи.

Також було обговорено пропозицію щодо визначення однією із тем для наступних звітів в рамках діяльності ПГС: "Зона вільної торгівлі: початок виконання, вплив на соціально-економічний розвиток. Перспективи та виклики для учасників".

На завершення ухвалили Спільну Декларацію, в тексті якої збережено пропозиції від сторони роботодавців, які було підтримано учасниками РГ3, щодо обговорення з європейською стороною можливості розширення торгівельних квот по певним найменуванням продукції, зважаючи на високий відсоток фактичного використання цих квот вітчизняними виробниками.

 

Прес-центр ФПУ