IMAG0905

11 вересня ц.р. у режимі онлайн відбулося засідання Чернівецької обласної тристоронньої соціально-економічної ради, на якому розглянуто хід виконання зобов’язань Територіальної угоди на 2019-2020 роки за підсумками роботи у I півріччі 2020 року.

Відкриваючи засідання, головуючий на ньому голова обласної ради профспілок Володимир Шкварковський наголосив на те, що профспілкові організації Буковини, як і роботодавці та представники органів влади стурбовані ситуацією, що склалася внаслідок пандемії коронавірусу та червневої повені, які спричинили і загострили й без того існуючі проблеми в житті й діяльності трудових колективів області. Це передусім зайнятість, відпустки без збереження заробітної плати, перехід на дистанційну форму трудових відносин, скорочення режиму, а то й зупинки роботи підприємств, установ, організацій і, як результат, зниження доходів та рівня життя працівників.

За перше півріччя п.р. чисельність штатних працівників області скоротилась майже на 3600 осіб, ліквідовано понад 2300 робочих місць, статус безробітного отримали майже 8400 осіб. Навантаження на одне вільне робоче місце станом на 1 липня склало 11 осіб, що на 7 осіб більше, ніж на 1 липня минулого року. Планом соціально-економічного розвитку області на 2020 рік передбачалося зростання валового регіонального продукту на 5 %, однак за прогнозами Департаменту регіонального розвитку облдержадміністрації падіння становитиме понад 20%. За розміром середньої заробітної плати у липні з показником 9322 грн. область знову посіла останнє місце серед регіонів України. Зросла заборгованість із виплати заробітної плати, яка склала понад 4,5 млн.грн.

За словами Володимира Шкварковського, вирішення цих та інших гострих питань соціально-економічного розвитку лежить у площині посилення соціального діалогу як незмінного інструмента продуманого управління кризовими ситуаціями, а прийняті тристоронньою радою рішення сприятимуть прискоренню відновлення стабільності, нарощуванню обсягів виробництва та забезпеченню соціального захисту працюючих.

З обговореного питання виступили голова Федерації роботодавців Чернівецької області Микола Бузинський, директор Департаменту соціального захисту населення Чернівецької ОДА Іларій Мінтянський, голова Чернівецької обласної організації профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення Микола Попадюк, голова Кіцманської районної організації роботодавців Степан Терновецький.

Обласна тристороння соціально-економічна рада погодилася з пропозицією профспілкової сторони щодо проведення у вересні –жовтні 2020 року позачергового засідання з порядком денним: “Про стан та заходи сторін соціального партнерства щодо нарощування темпів виробництва та підвищення розміру середньої заробітної плати в області”, а також прийняла інші рішення.

Михайло Лєньков,

завідувач відділом з питань

захисту соціально-економічних

та духовних інтересів працюючих

Чернівецької облпрофради