depositphotos 337890060 stock photo girl writes notebook black pen

21 липня 2021 року відбулося засідання Кабінету Міністрів України (у режимі відеоконференції), в якому взяв участь перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок, заступник Голови ФПУ Шубін О.О.

Було розглянуто 45 проектів нормативно-правових актів, 14 з яких опрацьовано в рамках СПО об’єднань профспілок.

Найбільш важливі:

·       законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо упорядкування окремих питань пенсійного забезпечення та страхування працівників Державного бюро розслідувань», який розглядався СПО об’єднань профспілок і був підтриманий;

·       проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для реалізації пілотного проекту “Розвиток соціальних послуг”».

СПО об’єднань профспілок погоджено проект постанови.

·       проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення зміни до пункту 12 Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для реструктуризації вугільної галузі».

СПО об’єднань профспілок надав свої пропозиції, зокрема зазначалося, що своєчасність та обсяги виплати заробітної плати, яка захищається Законом України  не можуть бути поставлені в залежність від здійснення інших платежів та їх черговості.

Профспілковий представник запропонував при його доопрацюванні залучити профспілки, що було підтримано Прем’єр-міністром України.

22 липня 2021 року засідання Урядового комітету з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій та соціальної політики (у форматі відеоконференції). Прийняв участь – Шубін О.О., перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок, заступник Голови ФПУ.

На розгляд внесено 13 проектів актів законодавства, 8 з яких опрацьовано профспілковою стороною, зокрема:

·   законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування функцій органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування з питань соціального захисту населення та захисту прав дітей у зв’язку з утворенням Національної соціальної сервісної служби та її територіальних органів», який розглядався СПО об’єднань профспілок і був підтриманий;

·  законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації функцій Фонду соціального страхування України».

СПО об’єднань профспілок не підтримується законопроект як такий, що погіршує рівень соціального захисту застрахованих осіб, звужує повноваження правління Фонду соціального страхування і в цілому спрямований на подальше руйнування системи соціального страхування.

На засіданні урядового комітету було прийнято рішення про доопрацювання його за участю сторін соціального діалогу.

·  законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оплати праці».

СПО об’єднань профспілок надав свої зауваження до запропонованої проектом редакції ст.100 КЗпП, які не були враховані, зокрема:

- оплата праці працівників, зайнятих на роботах із шкідливими, особливо шкідливими та небезпечними умовами праці, здійснюється в підвищеному розмірі, який визначається з дотриманням норм і гарантій, передбачених законодавством, а також положень генеральної, галузевої (міжгалузевої) і територіальної угод, колективного договору. У випадках, передбачених законодавством, шкідливі, особливо шкідливі та небезпечні умови праці встановлюються за результатами атестації робочих місць за умовами праці;

- конкретні розміри підвищеної оплати праці працівників, зайнятих на роботах, зазначених у частинах першій та третій цієї статті, встановлюються у колективному договорі з дотриманням норм статті 97 Кодексу законів про працю України тощо.

На засіданні урядового комітету було прийнято рішення провести узгоджувальну нараду за участю сторін соціального діалогу.

_______________________

22 липня 2021 року засідання Урядового комітету з питань національної безпеки і оборони, стратегічних галузей промисловості, паливно-енергетичного комплексу та інфраструктури (у режимі відеоконференції). Прийняв участь – Жугаєвич Я.В., голова Професійної спілки авіабудівників України.

На розгляд внесено 3 проекти актів законодавства, 2 з яких опрацьовано профспілковою стороною, зокрема:

·            проект постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для будівництва залізнично-автомобільного мостового переходу через р. Дніпро у м. Києві (з підходами) на залізничній ділянці Київ-Московський ― Дарниця та внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України»;

·            проект розпорядження Кабінету Міністрів України «Про погодження перетворення державного підприємства “Смоли” в акціонерне товариство».

__________________________

23 липня 2021 року засідання Урядового комітету з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, міжнародного співробітництва, культури, молоді, спорту та інформаційної політики (у форматі відеоконференції). Прийняв участь – Андреєв В.М., голова Профспілки працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України.

На розгляд внесено 2 проекти актів законодавства, зокрема:

· проект розпорядження Кабінету Міністрів України «Деякі питання управління об’єктами державної власності».

Секретаріат СПО об’єднань профспілок